Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe masteropleiding visuele stoornissen

6 december 2011 Door de redactie Geen reacties

De Rijksuniversiteit Groningen start in september 2012 met een interdisciplinaire masteropleiding visuele stoornissen: diagnostiek en ondersteuning. De opleiding is bedoeld voor professionals op het gebied van onderwijs, zorg en revalidatie van mensen met visuele stoornissen of verstandelijke en visuele stoornissen.

Paul Looijestijn, onderwijscoördinator van de opleiding: “Onze missie is om studenten uit het werkveld op te leiden in kwalitatief en kwantitatief onderzoek, met als doel de participatie te verbeteren van kinderen en volwassenen met visuele stoornissen, en met een combinatie van verstandelijke beperkingen en visuele stoornissen.”

Gebrek aan kennis
Studenten worden na afronding van de opleiding master of science in de pedagogische wetenschappen. Gebrek aan kennis van hulpverleners heeft vaak ernstige negatieve gevolgen voor de kwaliteit van leven voor mensen uit deze doelgroepen. Wat is cerebrale visuele inperking (Cvi) en de neuropsychologische diagnostiek van hogere visuele functies? Hoe ontwikkelen visuele stoornissen bij een progressieve ziekte van het netvlies of in de hersenen? En ook: wat voor gevolgen heeft het niet kunnen onderscheiden van gezichten of gezichtsuitdrukkingen voor de dagelijkse sociale contacten?

De brochure van de nieuwe opleiding  is te downloaden op: www.rug.nl 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!