Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe lezing ‘Auti-communicatie verbindt’ gaat op tournee

6 september 2023 Redactie Klik Geen reacties

Autisme-expert Colette de Bruin, ontwikkelaar van de Geef me de 5-methodiek, gaat vanaf 26 september in totaal 23 theaters in met de lezing ‘Auti-communicatie verbindt’. Dat doet ze samen met ervaringsdeskundigen, zowel live op het podium als op video.

De lezing is geschikt voor iedereen vanaf 15 jaar, met of zonder autisme. Colette gaat in op hoe misverstanden, conflicten en onbegrip kunnen ontstaan tussen mensen met en zonder autisme en hoe je dit kunt voorkomen.

Lieke
Een van de mensen met autisme die meegaat met de lezingen en haar ervaringen deelt met het publiek, is de 29-jarige Lieke. Ze is pas geleden geslaagd voor de opleiding tot ervaringsdeskundige. Jaren geleden hebben haar ouders de Geef me de 5-methodiek omarmd om Lieke beter te leren begrijpen, samen beter te kunnen communiceren en haar de kans te geven op een zelfstandig leven.

In de podcastserie Geef me de 5 bij autisme komt Lieke bij aflevering 12 aan het woord over haar autisme en haar inbreng bij de lezing Auti-communicatie verbindt. Ze vertelt heel beeldend over wat er bij haar gebeurt als haar hoofd te vol zit met allerlei onduidelijkheden. Zoals iemand die haar voorstelt om eens samen naar de bioscoop te gaan. Dat roept bij Lieke meteen heel veel vragen op:

  • Moet ik haar bellen, of moet ik wachten tot ze mij belt voor een afspraak?
  • Wanneer precies gaan we dan naar de film?
  • En naar welke film gaan we dan eigenlijk?

Rust
Lieke heeft net als veel anderen met autisme behoefte aan structuur en duidelijkheid. Door Geef me de 5 weet ze inmiddels al die verschillende denkbeeldige mapjes vol onduidelijkheden in haar hoofd gestructureerd af te werken en te sluiten. Wat een rust geeft haar dat!

Wat voor haar heel belangrijk was in het groeien naar zelfstandigheid, is de verbinding met haar ouders. Die stonden open voor Geef me de 5 en gaven haar uiteindelijk het vertrouwen dat ook zij zich kon ontwikkelen. Maar dat ging niet zonder slag of stoot.

De eerste keer dat Lieke met haar ouders bij Colette kwam, kreeg ze een glas drinken. Daarna moesten ze een trap op, naar boven. “Geef maar hier, Lieke,” zei haar vader, wijzend op het glas. Hij wilde haar gewoon helpen. Maar Colette greep in: “Nee hoor, dat kan ze best zelf, met dat glas naar boven lopen.” En ja, dat lukte ook en dat gaf haar meer zelfvertrouwen.

Lieke is er bij alle lezingen bij, ze heeft er veel zin in. De tournee doet 23 theaters aan, waarvan eentje in Genk, België. Tickets voor de autismelezing ‘Auti-communicatie verbindt’ kosten € 18,50 en zijn online te bestellen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!