Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe leerstoel over zien en begrijpen

23 september 2013 Door de redactie Geen reacties

Er is een nieuwe leerstoel 'Visuele informatieverwerking' aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, wil met de nieuwe leerstoel wetenschap en praktijk aan elkaar verbinden. Buitengewoon hoogleraar neurowetenschappen Hans van der Steen leidt de onderzoeksgroep. Op de foto (van Femke de Jong): onderzoek met de Eye tracker.

De nieuwe afdeling Visuele informatieverwerking zal vooral onderzoek doen naar

  • de effecten van verstoorde hersenontwikkeling op de waarneming en het kijkgedrag
  • de effecten van ziektes als Alzheimer en Parkinson op de visuele informatieverwerking.


Kwetsbare zenuwbanen
De hersenen verwerken wat de ogen zien door een uitgebreid netwerk van zenuwbanen en
zenuwkernen. Dit netwerk is erg kwetsbaar op jonge leeftijd, als het netwerk zich nog ontwikkelt, en op oudere leeftijd, als zenuwbanen weer verdwijnen. Meer inzicht in oorzaken van hersenschade en de effecten hiervan op visuele informatieverwerking kan leiden tot een beter begrip voor de beperkingen die de cliënt ervaart en tot betere begeleiding, ondersteuning, onderwijs en revalidatie.

Eye tracking
Bij Visio komen steeds meer kinderen die problemen hebben met de verwerking van visuele informatie (Cvi). De onderzoeksgroep van Van der Steen heeft al een methode ontwikkeld om bij kinderen in de eerste levensjaren visuele verwerkingsproblemen te meten met een [eye tracker]. Met deze methode wordt een groep kinderen gevolgd in de leeftijd van 2 tot 12 jaar. Ook wordt een groep te vroeg geboren kinderen gevolgd samen met de afdeling Neonatologie van het Sophia Kinderziekenhuis. Bij volwassenen wordt de eye tracker gebruikt om glaucoom op te sporen.

 Informatie over de leerstoel op de site van Visio.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!