Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe kook-app maakt mensen met lvb zelfredzamer

19 september 2017 Door de redactie Geen reacties

Zorgverlener Humanitas DMH heeft een speciale app gelanceerd die mensen met een lichte verstandelijke beperking helpt bij het doen van boodschappen en vervolgens het koken van een gezonde en betaalbare maaltijd: de Kook app.

De app voorziet volgens bestuurder Frank Wolterink beslist in een behoefte. “Toen ik in 2013 aantrad bij Humanitas DMH heb ik met veel cliënten gesproken om te vragen waar ze nu vooral behoefte aan hebben. Daar kwam van alles uit; ook bijvoorbeeld ondersteuning om goed en gezond te eten. Het blijkt dat onze cliënten nogal eens terugvallen op afhaalmaaltijden van de Chinees of pizzeria. Hartstikke lekker natuurlijk, maar als je dat te vaak doet, is het niet goed voor je gezondheid. Voor veel mensen met een beperking is zelfstandig koken gewoonweg te moeilijk.”

Dagbudget
Bij alle recepten is rekening gehouden met een dagbudget van 4,20 euro per maaltijd.

De Kook app is ontwikkeld samen met de doelgroep en kent zes overzichtelijke stappen:

 • Boodschappenlijstje (afvinklijstje met plaatjes van de producten
 • Handen wassen
 • Klaarzetten (van ingrediënten en kookgerei)
 • Voorbereiden (afmeten, wegen en snijden)
 • Koken (per bereiding is er een stappenplan)
 • Serveren


Volgens Wolterink is dat stappenplan belangrijk, omdat veel mensen met een lichte verstandelijke beperking afhaken wanneer ze in een kookinstructie lezen: breng het water aan de kook en snijd ondertussen de wortels. Door eerst alles klaar te zetten, vervolgens voor te bereiden en daarna te koken, lukt het wel.


Herkenbare plaatjes
Het gebruik van herkenbare plaatjes van de producten/ingrediënten bleek een stap eenvoudiger toen Unilever en Albert Heijn zich meldden als officieel partner van de Kook app.

Het geeft ook begeleiders, die vaak voor de cliënten koken, de mogelijkheid hun cliënten helemaal te betrekken bij de bereiding van de warme maaltijd. In plaats van vóór ze te koken, kunnen ze nu samen aan de slag. Wolterink: “Zo ontstaat er meer interactie en de zelfredzaamheid neemt toe.”

De app is 14 september gepresenteerd in Hotel Papendal. Cliënten van Humanitas DMH hebben daar een maaltijd gekookt met behulp van de Kookapp en deze werd geserveerd aan de aanwezigen, waaronder het Nederlands Damesvolleybalteam.


Maaltijden
Momenteel bevat de app recepten voor vijf maaltijden:

 • Pasta met rode saus en gehaktballetjes
 • Pizza snack
 • Vega wraps uit de oven
 • Groene curry met kip en groenten
 • Stamppot met chipolataworstjes.


De bedoeling is dat er steeds nieuwe recepten bij komen. De app wordt ook nog verder doorontwikkeld. De zorgorganisatie werkt hiervoor samen met ilionx en T-Mobile. Vooralsnog is de gratis Kook app alleen beschikbaar voor Android en te downloaden in de Play Store.

zee_8943.jpg

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!