Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe Klik: Verplaatsen in de ander

29 augustus 2012 Door de redactie Geen reacties

In de Klik van september twee verschillende verhalen uit de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking waarbij verplaatsen in de ander centraal staat. Esdégé Reigersdaal-medewerker Monique Weterings en cliënte Diana Straatman vertellen hoe ze als trainingsacteur begeleiders bewust maken hoe hun gedrag bij cliënten overkomt. Daarnaast uitleg over zorgvisie Planetree door medewerkers van Fatima zorg: "Het is eigenlijk gewoon elkaar een spiegel voorhouden"

Diana en Monique spelen in een training voor nieuwe medewerkers situaties na waar het mis gaat in de communicatie tussen cliënt en begeleider. "Ik vind het leuk als het publiek het doorheeft als de begeleider iets niet goed doet, en daar wat van zegt," vertelt Diana. Monique speelt ook wel eens een cliënt, bijvoorbeeld iemand die geïsoleerd wordt. "Dat is heel heftig, maar voor begeleiders goed om te horen wat dat met mij doet."

In het artikel over Planetree is te lezen hoe je met heel kleine dingen de zorg menselijker kunt maken. Door bijvoorbeeld vaste routines te doorbreken, of meer rekening te houden met wat iemand prettig vindt bij het inrichten van een woning. Coördinator Rita Spitters geeft een voorbeeld: "Het is frappant hoe weinig mensen koffie kiezen als je vraagt wat ze willen drinken." Woonbegeleider Ada Lubbers vult aan: "Planetree komt eigenlijk neer op: wat u niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet."

Bekijk en bestel de volledige artikelen van de Klik van september 2012. Foto Fatima zorg

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!