Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe Klik kennispocket en studiebijeenkomst over Verslaving

16 oktober 2015 Tjitske Gijzen Geen reacties

Wat is verslaving, wat gebeurt er in de hersenen bij iemand die verslaafd is? Waarom zijn mensen met een verstandelijke beperking extra kwetsbaar voor verslaving? In de nieuwe Klik kennispocket Verstandelijke beperking & Verslaving lees je met welke ondersteuning je cliënten de beste kansen biedt om van desastreuze gewoontes af te komen. Daarover organiseert Klik ook een studiebijeenkomst op 17 november.

Verslaving geeft een gelukskick, maar gaat uiteindelijk ten kosten van je geluk. In de nieuwe Klik kennisbundel over verslaving lees je hoe diepgaand de veranderingen in de hersenen daarbij zijn, en hoe lastig die veranderingen zijn te doorbreken. Mensen met een (licht) verstandelijke beperking zijn extra kwetsbaar voor verslaving. Het kost hen moeite om hun leven vorm te geven, en bij faalervaringen ligt middelenmisbruik op de loer.

Ervaringsverhalen
Inmiddels groeien er op diverse plekken in Nederland begeleidingsmethodes en behandelingen die negatieve patronen blijken te doorbreken. Verschillende sectoren slaan de handen ineen; zoals de verslavingszorg en de gehandicaptenzorg. Wat een geweldig effect deze begeleiding op maat op hun leven heeft vertellen cliënten en begeleiders in diverse ervaringsverhalen in de Klik Kennispocket.

De Klik Kennispocket Verslaving is verkrijgbaar in print (€ 17,50) en online (€ 10) via www.klik.org/kennispockets.

Op 17 november organiseert Klik een studiedag over verslaving en motiverende gespreksvoering, zie www.klik.org/studiedagen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!