Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe film over hechting

22 november 2010 Door de redactie Geen reacties

In een prachtige film laten begeleiders zien hoe ze hun relatie met ernstig meervoudig gehandicapte cliënten opbouwen. Dat gaat in korte, zeer intensieve sessies, waarin de begeleider stap voor stap verbondenheid schept door gedrag te spiegelen, en ruimte te geven voor initiatief.

De film heet 'Opbouwen van een gehechtheidsrelatie'. De methode gaat ervan uit dat ook zeer ernstig gehandicapte mensen kunnen en willen communiceren en invloed willen hebben.

Je begint met steeds tien minuten à een kwartier ongestoord naast iemand te gaan liggen en heel alert op zijn gedrag te reageren. Aanvankelijk door zijn gedrag te spiegelen (na te doen). Door de tijd tussen de actie en de reactie wat op te rekken, wordt de cliënt zich bewuster van zijn eigen handeling, en van jouw reactie. Ritme en timing zijn daar een sterk instrument is.

Ruimte voor initiatief
Het doel is een gevoel van verbondenheid te scheppen, en ruimte te laten voor initiatief van de cliënt. Als hij merkt dat jij reageert op wat hij doet, ervaart hij invloed, wat zijn wens tot nabijheid en tot communiceren versterkt. In een later stadium – en het kan jaren duren bij deze mensen voor het zo ver is – is er misschien sprake van beurtwisseling, waarbij de cliënt ervaart dat communicatie tweerichtingsverkeer is.

'Opbouwen van een gehechtheidsrelatie.' Leren communiceren bij ernstig meervoudig beperkte mensen. Dvd van Paula Sterkenburg, Marlou de Jong en Jan IJzerman.

Te bestellen bij de bibliotheek van Bartiméus in Zeist, telefoon 0900-7788899. Prijs € 20.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!