Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe film en verdiepingsmateriaal over ‘Down en Dementie’

31 mei 2025 Redactie Klik Geen reacties

Het project ‘Down en Dementie’ is een initiatief rond de derde documentaire van filmmaker Leendert Pot over het leven van zijn zusje Anne, die downsyndroom heeft en inmiddels ook dementie. Om de impact daarvan onder de aandacht te brengen, komen er naast de documentaire ongeveer tien casussen (korte filmpjes met een lesbrief over het thema) op de website DownenDementie.nl. Alle materialen zijn gratis en vrij toegankelijk.

Anne, op de foto met haar broer en filmmaker Leendert Pot, heeft het syndroom van Down en inmiddels ook dementie. Hierdoor neemt de zorg voor haar toe, evenals de dilemma’s en vragen waar haar omgeving mee te maken krijgt. Het samenspel tussen mantelzorgers en zorgprofessionals wordt daarbij steeds belangrijker.

Unieke beelden
Het project Down en Dementie put, door het leven lang filmen van Anne, uit een uniek archief van ruim 50 jaar aan beeldmateriaal, aangevuld met beelden van de afgelopen jaren. Hierdoor is te zien welke gedragsveranderingen kunnen optreden bij iemand met downsyndroom en dementie en zo maken de beelden invoelbaar welke impact dit heeft.

Het verdiepingsmateriaal dat voor het project is ontwikkeld, is bedoeld om dialoog, reflectie en bewustwording bij zorgprofessionals en -studenten te ondersteunen. Voor mantelzorgers biedt het herkenning, steun en praktische inzichten voor de zorg en begeleiding van een naaste met een verstandelijke beperking en dementie. Ook helpen ze om het gesprek met zorgprofessionals te vergemakkelijken.

Thema’s
De documentaire, geproduceerd door Labyrint Film in coproductie met de KRO-NCRV, zal rond 2027 gereed zijn. In de aanloop daarnaar toe komen er elk kwartaal casussen bij. De eerste twee casussen gaan over: 

  • het belang van iemands levensverhaal kennen en desoriëntatie in plaats;
  • desoriëntatie in tijd,

Klankbordgroep
Down en Dementie wordt gesteund door een klankbordgroep bestaande uit: 

  • Alain Dekker (Hoofd van de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) | Alliade; Wetenschappelijk medewerker Rijksuniversiteit Groningen): “Om de zorg adequaat te kunnen aanpassen is erkenning en acceptatie van de ziekte cruciaal.”  
  • Regina Lamberts (Directeur Stichting Down Syndroom): “Bij alle aandacht voor dementie blijft de aandacht voor dementie bij mensen met een verstandelijke beperking helaas erg achter.”
  • Hilair Balsters (Coördinator van het Kennisplein Gehandicaptensector en senior-adviseur bij Vilans)  |

Zie voor meer informatie downendementie.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!