Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe coronacijfers uit de verstandelijk gehandicaptenzorg

18 juni 2020 Door de redactie Geen reacties

Uit de jongste update van de onlinedatabase COVID-19 bij mensen met een verstandelijke beperking blijkt dat 1611 patiënten met een verdenking op corona zijn geregistreerd. Hiervan zijn er 104 overleden.

Van de 104 overleden cliënten was COVID-19 officieel in 56 gevallen vastgesteld door een test. Het overlijdenspercentage onder cliënten die bewezen corona hebben (gehad) ligt nu op 13 procent.

Slechts 16 procent van de COVID-19 besmettingen is vastgesteld bij de leeftijdsgroep 70+. Het merendeel van de bewezen besmettingen (62 procent) komt voor in de leeftijdsgroep 40 - 69 jaar.

Zo bekeken lijkt het of corona bij mensen met een verstandelijke beperking vooral een relatief jonge groep treft. Dat moet je echter in perspectief zien, meldde Klik in een eerder artikel. Zo worden mensen met een verstandelijke beperking gemiddeld slechts 65 jaar, waarmee ook binnen deze groep de ouderen het kwetsbaarst zijn.

Sinds 9 juni is een vraag toegevoegd aan de registratie over het gebruik van de onlangs geïntroduceerde VB-Kwetsbaarheidsindex. Deze is speciaal ontwikkeld om de kwetsbaarheid te meten van verstandelijk beperkten die besmet zijn met corona. In de huidige update is daar logischerwijs nog niets over terug te vinden.

Maag- en darmklachten
Iedere twee weken wordt een update naar buiten gebracht. De nieuwste (van 12 juni) meldt nu ook dat maag- en darmklachten (naast koorts, hoesten, vermoeidheid en kortademigheid) onder de meest voorkomende klachten bij een corona-infectie valt. Bekijk de gehele factsheet.

Eerdere factsheets zijn te vinden op de website van de academische werkplaats Sterker op eigen benen.

Aan het bijhouden van de gegevens over corona (zowel verdenkingen als gediagnosticeerde besmettingen) bij mensen met een verstandelijke beperking doen inmiddels 66 zorgorganisaties mee. Zo maakt men inzichtelijk wat de impact van het coronavirus op mensen met een verstandelijke beperking is. De onlinedatabase is beschikbaar gesteld door de academische werkplaats Sterker op eigen benen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!