Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe cao: meer echte banen in de gehandicaptenzorg

23 november 2015 Door de redactie Geen reacties

Medewerkers in de gehandicaptenzorg met tijdelijke, kleine contracten krijgen vaker een vaste aanstelling. Dat hebben vakbonden en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland vastgelegd in een cao-onderhandelingsresultaat. Ook krijgen medewerkers een structurele loonsverhoging van 1,4 procent en een eenmalige uitkering in januari van 0,6 procent. De compensatie voor zware avond- en weekenddiensten (ort) is verbeterd en wordt doorlopend uitbetaald, ook tijdens verlof.

De nieuwe cao voor de 160.000 medewerkers in de gehandicaptenzorg heeft een looptijd van 1 januari 2016 tot en met 31 december 2016. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (Vgn), die mede namens MEE Nederland de onderhandelingen voert, hebben dit resultaat, net als vakbonden FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, NU’91 en FBZ op 19 november aan hun leden voorgelegd.

Veel personeelswisselingen
In de zorg voor mensen met een beperking is een vaste groep medewerkers enorm belangrijk. De laatste jaren is het aantal tijdelijke contracten en kleine contracten echter enorm toegenomen, waardoor er vaak personeelswisselingen zijn.

In de nieuwe cao zijn daarom afspraken gemaakt over echte banen in de gehandicaptenzorg. Uitgangspunt is dat structureel werk wordt verricht door werknemers met een contract voor onbepaalde tijd. Het verschil tussen de positie van werknemers met een tijdelijk of flexibel contract en die van werknemers met een vast contract wordt verkleind. Nulurencontracten worden maximaal teruggedrongen en alleen ingezet bij onvoorzienbare situaties;

Vergoeding bij ontslag
De vakbonden en Vgn hebben ook nieuwe afspraken gemaakt over de vergoeding bij ontslag. Er komt een nieuwe regeling waarbij een deel van de vergoeding iseen gegarandeerd inkomen is dat na het ontslag ineens wordt uitbetaald. Voor de meeste werknemers is dat gelijk aan de huidige wachtgeldregeling. Het overige deel kan besteed worden aan scholing en bemiddeling naar ander werk. Dit kan volgens de wet overigens alleen na instemming van de werknemer, de vakbonden of de medezeggenschap.

Lees meer over de nieuwe Cao op de website van de Vgn of van vakbond Fnv.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!