Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe BNN-serie belicht de wereld van autisme

18 januari 2017 Door de redactie Geen reacties

Bnn-presentator Filemon Wesselink duikt in de wereld van autisme. Hij vermoedt al langer dat hij een vorm van autisme heeft en in de nieuwe serie ‘Het is hier autistisch’ start hij de zoektocht naar wat autisme nou precies inhoudt. Hiervoor werd onder meer gefilmd bij Swetterhage en De Walnoot, twee locaties van zorgorganisatie Gemiva-Svg Groep.

In vier afleveringen worden diverse facetten van autisme belicht. Zelf ondergaat Filemon ook een intensief diagnosetraject om te onderzoeken of hij een autismespectrumstoornis heeft. Aan het eind weet hij in ieder geval dat geen autist hetzelfde is.

In de derde aflevering (te zien op 2 februari) komen onder meer bewoner Bas en begeleider Jessey van Gemiva-SVG Groep aan het woord. Filemon vertrekt zelfs naar Amerika, waar hij een autistische savant ontmoet. Dat is een autist die zeer bijzondere geestelijke vermogens heeft op één bepaald terrein, in dit geval muziek.

Verder gaat Filemon langs bij een jongen met een fascinatie voor knikkers die eigenhandig de meest spectaculaire knikkerbanen bouwt en bezoekt hij een tiener die vanwege zijn autisme op geen enkele middelbare school terecht kan. Filemon bezoekt een instelling voor kinderen die dag en nacht begeleiding nodig hebben en ziet in de VS hoe mensen met autisme worden getraind voor banen in de hightechsector in Silicon Valley.

Vanaf 19 januari elke donderdag om 21.05 uur bij BNN op NPO3: Het is hier autistisch. Bekijk de trailer van het programma.

Lees de columns van Margreet Pereboom over de uitzendingen of lees meer ervaringsverhalen in de Klik Kennispocket Verstandelijke beperking & Autisme, zie www.klik.org/kennispockets

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!