Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe Belgische afdeling voor geïnterneerden met lichte verstandelijke beperking

23 mei 2018 Door de redactie Geen reacties

In het Belgische Bierbeek vangt Universitair Psychiatrisch Centrum Sint-Kamillus sinds eind april 2016 langdurig geïnterneerden op. Nu, twee jaar later, wordt een nieuwe afdeling geopend voor geïnterneerden met een verstandelijke beperking. Het betekent dat er voortaan 50 in plaats van 30 cliënten opgevangen kunnen worden.

België is meer dan 20 keer door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens op de vingers getikt wegens het jarenlang opsluiten van geesteszieke delictplegers in gevangenissen, omdat veel van deze personen nooit een toelating kregen voor een goede behandeling elders.

Met de opvang in Bierbeek werd een begin gemaakt met de uitstroom van deze cliënten. Vergeleken met twee jaar terug is het aantal geïnterneerden in een gevangenis inmiddels gehalveerd. Toch gaat de uitstroom te traag. Officieel mogen deze geïnterneerden over een kleine 200 dagen alleen nog opvang krijgen waar ze recht op hebben, dus buiten de gevangenismuren.


Juiste behandeling en zorg
Het blijkt lastig om deze groep mensen te plaatsen in een instelling waar ze de juiste behandeling en zorg krijgen. Het is de Kamer voor de Bescherming van de Maatschappij (KBM) die beslist wat er met een geïnterneerde gebeurt: naar de gevangenis? Naar een Forensisch Psychiatrisch Centrum? Beschut wonen? Vrij onder voorwaarden?

Bij deze beslissing moet de KBM rekening houden met twee elementen:

  1. Ze moet de samenleving bescherming tegen deze zieke
  2. Ze moet erop toezien dat de zieke de zorg krijgt die hij nodig heeft.


De nieuwe Interneringswet uit 2016 maakt het nog steeds mogelijk dat geïnterneerden in gevangenissen worden opgesloten.
En er is gewoonweg nog te weinig geschikte opvang. Hierdoor moeten ruim 500 personen noodgedwongen in de gevangenis blijven zitten, zonder goede ondersteuning en zorg.

Twee groepen
In Bierbeek werd al gewerkt met twee groepen. Groep A betreft de meest kwetsbare geïnterneerden, vaak met een IQ tussen 60-70; licht verstandelijk gehandicapt. Groep B bestaat uit de sterkeren. In een interview uit april 2017 zei een van de cliënten: “Hier zit 600 jaar bak bijeen, ja. Maar het is wel de rustigste afdeling van de psychiatrie.”

De nieuwe afdeling bij Sint-Kamillus heeft GOLF, wat staat voor Geïntegreerde Ondersteuning voor personen met een Licht verstandelijke beperking binnen een Forensische context. Minister van Justitie
Koen Geens is verheugd over de afdeling: “Met de opening van deze zorgeenheid in Bierbeek wordt opnieuw een stap gezet in de uitstroom van geïnterneerden uit de gevangenis.”  |

 

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!