Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe alternatievenbundel over vrijheidsbeperking

8 januari 2013 Door de redactie Geen reacties

Er is een vernieuwde versie verschenen van de alternatievenbundel vrijheidsbeperking. Hij heet 'Ruim 60 alternatieven voor vrijheidsbeperking in de zorg'. Er zijn mooie alternatieven toegevoegd aan de oorspronkelijke versie uit 2011. Ook nieuw is de uitleg van de Vbm (vrijheidsbeperkende maatregelen)-score: wat is de functie van het probleemgedrag, en hoe kan de score je helpen bij het zoeken naar het juiste alternatief?

Honderd zorgorganisaties hebben van 2008 tot 2012 meegedaan aan de verbetertrajecten van Zorg voor beter met als doel: vrijheidsbeperkende maatregelen verminderen of helemaal afbouwen. Vilans heeft deze organisaties gevraagd welke alternatieven bij hen uiteindelijk tot succes hebben geleid. De bundel is bedoeld om andere organisaties te inspireren en te laten zien dat afbouwen vaker mogelijk is dan we denken.

Bejegening
Soms bestaan alternatieven uit simpele dingen die je overal kunt kopen. Soms gaat het meer over bejegening en tegemoet komen aan de voorkeuren van een cliënt. Soms is het iets heel simpels waar je maar net op moet komen en soms moeten verschillende producten gecombineerd worden om een goed alternatief te vormen. Van alle alternatieven is een duidelijke beschrijving en een illustratie opgenomen.

De nieuwe bundel heet Ruim 60 alternatieven voor vrijheidsbeperking in de zorg. Een praktisch hulp- en inspiratiemiddel bij het afbouwen van vrijheidsbeperking. De bundel kost € 9,50 (exclusief btw en verzendkosten) en is te bestellen of gratis te downloaden op de website van Vilans.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!