Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuw spel om over seks te praten met cliënten

2 augustus 2012 Door de redactie Geen reacties

Vrienden & vrijers is een nieuw spel dat begeleiders helpt om seksualiteit en aanverwante zaken op een ontspannen, speelse manier met cliënten te bespreken.

Het spel – waaraan tal van deskundigen uit de verstandelijk gehandicaptenzorg hebben meegewerkt - bevat vijf sets van 27 kaarten met glasheldere tekeningen van Marc Reijs en een hulpvragenkaart over de volgende spannende onderwerpen:

  • Je lichaam: hoe ziet het eruit, waar dient alles voor, hoe verzorg je je lichaam, hoe maak je je zelf mooi?
  • Vriendschap: wat is dat, hoe maak je contact, vind je vrienden, wat doe je met vrienden, wat betekent vriendschap, wat is het verschil tussen een vriend en een kennis.
  • Partners: over relaties zoeken, flirten, verliefd zijn, van elkaar houden, samen leuke dingen doen, taken verdelen, ruzie, uit elkaar gaan.
  • Seksualiteit: erotiek, masturbatie, vrijen, seks hebben, elkaar laten genieten, homoseksualiteit, geslachtsziektes.
  • Weerbaarheid: over roddelen, pesten, lastig gevallen worden, privacy, machtsmisbruik, grenzen stellen.

Verhaal vertellen
Het spel is op verschillende manieren te spelen. De begeleider kan van te voren te kaarten uitkiezen met de onderwerpen waarover hij het wil hebben, omdat hij denkt dat de cliënt, of de groep cliënten, daar meer van zou moeten weten. De cliënt kan zelf ook de onderwerpen uitkiezen, of de spelers laten de dobbelsteen beslissen welk onderwerp deze keer aan de orde komt. De kaarten kunnen ook als verhaal worden gebruikt door bijvoorbeeld de ontwikkeling van kind tot volwassene te kiezen, of door plaatjes bij elkaar te zoeken van activiteiten die iemand wel of juist niet doet met zijn vrienden of partner.

De kaarten helpen cliënten om te associëren: wat zie je, wat gebeurt daar? De lege tekstballonnen bieden aanknopingspunten om je in te leven in de personen op de tekeningen: wat zou die persoon zeggen of doen? Wat zou jij doen? Op de achterkant van de kaarten staan steeds drie vragen, de hulpvragenkaart biedt meer vragen, zodat je dieper op het onderwerp kunt ingaan met de cliënt.

Uitgeverij Edubooks, www.vriendenenvrijers.nl, prijs € 96,50 plus verzendkosten.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!