Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuw project wil gezonde leefstijl bij mensen met verstandelijke beperking bevorderen

1 maart 2017 Door de redactie Geen reacties

Binnen het Nationaal Programma Gehandicapten ‘Gewoon Bijzonder’ is een nieuw project van start gegaan. Het heet ‘Ondersteunen van een gezonde leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking: de krachten gebundeld!’ Er wordt voor deze doelgroep gewerkt aan het creëren van een gezondheidsbevorderende omgeving.

In het vier jaar durende project werken wetenschappers van verschillende universiteiten samen met mensen met een verstandelijke beperking, hun vertegenwoordigers, negentien zorgorganisaties en mbo-, hbo- en wo-onderwijs.

Voor een gezonde leefstijl hebben mensen met een verstandelijke handicap hulp nodig van professionele begeleiders. Daarnaast moet de fysieke en sociale omgeving ook gezond gedrag stimuleren. Dit geheel wordt de gezondheidsbevorderende omgeving genoemd.

In het onderzoek naar een gezonde leefstijl lopen drie projecten:

  1. Het verzamelen van kennis bij mensen met een verstandelijke beperking en hun professionele begeleiders over gezondheid, het belang van gezonde leefstijl en de benodigde ondersteuning in de omgeving.
  2. Het ontwikkelen van een leertraject voor de professionele begeleiders en een omgevingsscan voor de omgeving van mensen met een verstandelijke handicap. Die scan is bedoeld als hulpmiddel voor begeleiders om te beoordelen of de leef- en werkomgeving gezond gedrag uitlokt bij de doelgroep.
  3. Implementeren en evalueren van het leertraject en de omgevingsscan.

Het onderzoek moet uiteindelijk niet alleen leiden tot een gezonde leefstijl bij de bewuste doelgroep, maar heeft meer effecten:

  • zorgorganisaties en professionele begeleiders leren van het leertraject en de omgevingsscan
  • voor opleidingen worden de benodigde competenties aangepast
  • de politiek kan het beleid aanpassen met betrekking tot inrichting van de zorg gericht op gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking
  • de wetenschap krijgt veel meer kennis over de leefstijl en perceptie van de doelgroep en hun begeleiders.

Het project ‘Ondersteunen van een gezonde leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking: de krachten gebundeld!’ is een initiatief van ZonMw, de Nederlandse organisatie van gezondheidszorgonderzoek en zorginnovatie.

Kennisplein Gehandicaptensector heeft ook een projectpagina Gezonde leefstijl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!