Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuw project tegen eenzaamheid voor en door mensen met een lvb

14 februari 2024 Redactie Klik Geen reacties

Mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) ervaren meer eenzaamheid dan mensen zonder lvb. Het Collelo-project is een nieuw onderzoek om de eenzaamheid onder mensen met een lvb te begrijpen en te verminderen. In dit project werken onderzoekers samen met mensen met lvb en hun netwerken.

Onder mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) is eenzaamheid een groot probleem. Mensen met een lvb zijn vaker eenzaam dan Nederlanders zonder lvb. Om hier iets aan te doen investeert de overheid flink in onderzoek en activiteiten waar mensen met een verstandelijke beperking echt iets aan hebben.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft akkoord gegeven voor het onderzoeksplan van Paul van Trigt van de Universiteit Leiden ‘Samen leren van eenzaamheid’. Vanaf juni 2024 gaan de onderzoekers samen met diverse organisaties aan de slag die momenteel al proberen om eenzaamheid te voorkomen of te verminderen. Dit zijn de Landelijke belangenorganisatie dóór en vóór mensen met een verstandelijke beperking (LFB), Prokkel, ABC-Date, Fort van Verbeelding met de Buurtband, Vilans en Movisie. En ook drie zorgorganisaties doen mee: Aveleijn, Cordaan en ’s Heeren Loo.  |

Een beschrijving van het Collelo-project in eenvoudige taal is te vinden op de website van de Universiteit Leiden..

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!