Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuw project om schuldhulpverlening aan mensen met een lvb te verbeteren

5 september 2017 Door de redactie Geen reacties

Het Uwv subsidieert een onderzoek naar betere schuldhulpdienstverlening aan mensen met een lichte verstandelijke beperking (lvb). Het richt zich specifiek op mensen met een lvb die aan het werk zijn of in een traject naar werk zitten én te kampen hebben met financiële problemen. Het initiatief voor dit onderzoek komt van Hogeschool Utrecht, kenniscentrum Sbcm, Hogeschool Leiden en Mee Nederland.

Het zal veel medewerkers in de zorg voor mensen met een lichte verstandelijk handicap bekend voorkomen: cliënten die geldproblemen hebben. Toch is er nog altijd geen goede aanpak voor dit probleem.

Het is voor deze mensen al lastig genoeg om betaald werk te vinden en te houden. Als er dan ook nog sprake is van schulden, kan dat een grote belemmering voor een cliënt zijn om aan werk te komen of aan het werk te blijven.


Acties
Wat gaan Hogeschool Utrecht en Leiden, Sbcm en Mee Nederland doen?

  • Interviewen van de doelgroep
  • Uitvoeren van een literatuurstudie naar bestaande interventies
  • Organiseren van rondetafelgesprekken met betrokkenen, ervaringsdeskundigen en professionals.


De uitkomsten van deze acties moeten handvatten opleveren voor gemeenten, Uwv, werkgevers en andere organisaties die te maken hebben met lvb-cliënten waarbij financiële problemen kunnen optreden of opgelost moeten worden.

Het onderzoek is in juni van start gegaan en loopt tot media maart 2018.  |

Wie meer wil weten over het onderzoek, kan contact opnemen met Bruno Fermin, projectleider Sbcm via e-mail: b.fermin@caop.nl of telefonisch: 06 1278 6701.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!