Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuw kennisplatform voor cliënten en verwanten

30 januari 2019 Door de redactie Geen reacties

Een nieuw kennisplatform helpt cliëntenraden, verwantenraden en familieverenigingen bij het werk wat zij doen en het delen van ervaringen.

Tijdens het congres De Kwaliteitsagenda is de nieuwe website www.meepraten.net gelanceerd, bedoeld als kennisplatform voor cliëntenraden, verwantenraden en familieverenigingen. Op de website die ontwikkeld is door het landelijk steunpunt medezeggenschap LSR en belangennetwerk Kansplus, vind je veel informatie over het werk dat deze raden en verenigingen doen. Ook is er een forum voor het uitwisselen van ervaringen, het delen van informatie en het stellen van vragen.

LSR en Kansplus hebben de website met behulp van een klankbordgroep gemaakt. In die groep zaten deelnemers uit cliëntenraden en familieverenigingen. Samen met coaches van LSR en Kansplus kwamen ze vanaf eind 2017 zo’n vijf keer bij elkaar om het kennisplatform gestalte te geven. Daarnaast was er geregeld telefonisch overleg.


Begrijpelijk
Een van de leden uit de klankbordgroep is Rob Louwinger-Leys, die zelf in een cliëntenraad zit. Hij vertelde bij het congres dat hij blij is met het eindresultaat: “Ik denk dat de nieuwe website cliëntenraden goed kan helpen. Zorgorganisaties die een vraag hebben kunnen opzoeken hoe anderen daarmee omgaan. Of zelf een vraag stellen in het forum. Het is ook fijn dat er een voorleesfunctie is. En dat je kunt kiezen voor de normale of de makkelijke leesversie. Zo worden ingewikkelde dingen begrijpelijk voor iedereen.”

In het kennisgedeelte van de website vind je allerlei artikelen over onder meer:

  • Het plannen van een werkbezoek
  • Contact met de achterban
  • Het organiseren van een bijeenkomst
  • Het maken van een vragenlijst
  • Samenwerken in de raad
  • Overleg met de zorginstelling.


Je kunt ook zoeken op verschillende thema’s, waaronder de nieuwe Wet zorg en dwang.

Daarnaast zijn er
9 filmpjes beschikbaar die uitleg geven over onderwerpen als het werk van de cliëntenraad en de wensen van de achterban.

Het nieuwe kennisplatform meedenken.net is ontwikkeld in het kader van de Coalitie Kwaliteitsagenda
Ik doe mee! Samen sterk voor kwaliteit.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!