Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuw kenniscentrum bevordert inclusieve arbeidsorganisaties

29 september 2016 Door de redactie Geen reacties

De Universiteit Maastricht en uitkeringsinstantie Uwv openen een nieuw expertisecentrum voor inclusieve arbeidsorganisaties. Dit kennisplatform bevordert de arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking, door kennis uit onderzoek bruikbaar te maken voor bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties.

Rianne Letschert, rector magnificus aan de Universiteit Maastricht (UM), opent het centrum tijdens het congres Inclusiviteit Werkt dat het expertisecentrum op 30 september organiseert.

Enorme opgave
Steeds meer mensen ervaren een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Ze kunnen vaak niet voldoen aan de hoge eisen die worden gesteld. Tegelijkertijd hebben bedrijven moeite hebben vacatures in te vullen. De oplossing voor deze enorme opgave op de arbeidsmarkt vormt volgens de initatiefnemers een inclusieve arbeidsorganisatie, waarin ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt tot hun recht komen.

“Iedereen heeft het recht om volwaardig en naar vermogen mee te doen in de maatschappij. Werken hoort daar zeker bij. Daarom streven wij naar steeds meer inclusieve arbeidsorganisaties in Nederland. Want in een inclusieve arbeidsorganisatie werken ook arbeidsbeperkte medewerkers naar eigen vermogen mee,” zo is te lezen op de website van het expertisecentrum.


Praktijkvoorbeelden
Het kenniscentrum ondersteunt bedrijven en professionals zoals jobcoaches bij het werken aan een inclusieve arbeidsorganisatie, onder meer met opleidingen en hulpmiddelen. Ook krijg je uitleg over wet- en regelgeving en zijn er praktijkvoorbeelden te vinden op de website www.inclusievearbeidsorganisatie.org. Zoals dit filmpje van de Hogeschool Leiden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!