Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

‘Nieuw kabinet te weinig oog voor gehandicapten’

24 oktober 2017 Door de redactie Geen reacties

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft een brandbrief gestuurd aan formateur Mark Rutte over het gebrek aan aandacht voor gehandicapten in het nieuwe kabinet.

Femke Halsema in haar brief: “Het is niet de eerste keer dat de aandacht voor hun zorg het onderspit delft bij bijvoorbeeld de ouderenzorg. Weliswaar eist deze heel gevarieerde groep kwetsbare mensen zelden luidruchtig de aandacht op, hun recht op kwaliteit van leven en van zorg verdient voorrang.”

Minister ouderenzorg
Als voorbeeld noemt Halsema dat een van de beoogde ministers van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, veelvuldig minister voor Ouderenzorg wordt genoemd. Daarnaast vraagt ze voor enkele ontwikkelingen in de sector gerichte aandacht, in de vorm van beleid en investeringen :

1. De groei van het aantal cliënten met een zeer zware zorgbehoefte groeien:

mensen die voor alles in hun leven één op één zorg nodig hebben en daarbij ernstige gedragsproblemen hebben.

2. De groeiende groep cliënten met een licht verstandelijke beperking die de juiste ondersteuning en mogelijkheden voor stage, beschermd wonen en beschut werk nodig hebben om zelfstandig te leven.

3. De technologische revolutie die de zelfstandigheid en privacy van cliënten vergroten en de last en pijn van beperkingen aanzienlijk verminderen, maar ook risico’s en ethische dilemma’s met zich mee brengen.

“Het kan en zal je bedoeling niet zijn dat de zorg voor mensen met een beperking onderaan de ladder van politieke prioriteiten belandt,” schrijft Femke Halsema. Ze doet formateur Mark Rutte dan ook het dringende verzoek om de betrokkenheid van het kabinet bij de kwaliteit van leven bij mensen met een beperking beter zichtbaar te maken.

Lees hier de volledige brief aan de formateur.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!