Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuw instrument meet effect van fysiotherapie bij verstandelijk beperkten

3 oktober 2016 Door de redactie Geen reacties

Een nieuw meetinstrument maakt het makkelijker om bij verstandelijk beperkte cliënten te onderzoeken hoe ze bewegen. Een fysiotherapeut van 's Heeren Loo ontwikkelde het instrument, waar inmiddels workshops over worden gegeven.

Fysiotherapeut Martijn Venhuizen ontwikkelde het meetinstrument. Hij heeft veel te maken met cliënten die problemen hebben met lopen of opstaan. Op welke manier kun je nou inzichtelijk maken dat de therapie die je geeft ook daadwerkelijk helpt? Volgens de fysiotherapeut meten de meeste instrumenten niet de vooruitgang, maar het begripsvermogen van de cliënt. Een voorbeeld: een cliënt moet beginnen met lopen als hij een pieptoon hoort. Dan test je dus niet zijn loopje, maar of hij de opdracht begrijpt. Daarom ging Martijn op zoek naar een nieuwe meetmethode, eentje die wel objectief én makkelijk inzetbaar is.

Gewone leven
De kern van deze methode is: bewegen in het gewone leven.

• leer de cliënt in zijn vertrouwde omgeving beter kennen, zoals de huiskamer

• observeer bewegingen bij opstaan en lopen. Die zijn daar vaak anders dan in de oefenruimte van de therapeut. De stoel kan voor een cliënt veel te laag zijn, of er staat een tafel in de weg.

• geef een handeling (bijvoorbeeld de snelheid van opstaan uit een stoel) een cijfer op een schaal van 0 tot 10; geef ook met een cijfer aan hoe zwaar die handeling voor een cliënt is. En als er begeleiding meehelpt: geef een cijfer aan hoe zwaar dat helpen voor de begeleider is.


Met deze numerieke puntenschaal wordt het begripsvermogen van de cliënt niet belast en kan na een aantal behandelingen eenvoudig worden bekeken of de cliënt baat heeft bij de behandeling.


Goed inzetbaar

Volgens Venhuizen is deze aanpak met weinig training al goed inzetbaar en levert de methode objectieve informatie. Fysiotherapeuten en begeleiders kunnen aan de hand van videomateriaal goed leren inschatten welk cijfer ze aan een handeling moeten koppelen.

Medewerkers van 's Heeren Loo geven inmiddels workshops over je hoe deze meetinstrumenten heel praktisch in kunt zetten. Meer informatie hierover via jarno.kooreman@sheerenloo.nl. Bekijk hieronder de film met uitleg over het meetinstrument.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!