Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuw fonds stimuleert persoonsgerichte zorg bij mensen met een verstandelijke beperking

28 februari 2024 Redactie Klik Geen reacties

Iedereen die werkzaam is in de gehandicaptenzorg en een goed idee heeft voor persoonsgerichte zorg, kan daarvoor subsidie aanvragen bij het Jessica Buitelaar Fonds. Dit nieuwe fonds wil initiatieven ondersteunen die persoongerichte zorg voor mensen met een verstandelijke beperking bevorderen en hun welzijn verbeteren. 

Jessica Buitelaar was een jonge vrouw met het syndroom van Down. Ze kon niet praten, had autistische trekken en kreeg epilepsie. Op haar 32e kreeg ze huidkanker in de vorm van een agressief melanoom. Ze overleed begin 2022 aan de gevolgen daarvan.

In 2023 werd op 25 september – haar geboortedag – het fonds opgericht. Omdat Jessica bij Reinaerde in Woudenberg woonde, hebben haar ouders en broer besloten het fonds bij Reinaerde onder te brengen.

Zij zagen dat de verschillende begeleiders van Jessica elk op hun eigen manier vorm gaven aan het contact met Jessica. De een maakte lekkere hapjes voor haar, een ander maakte uitstapjes met haar en weer anderen waren meer met Jessica’s uiterlijke verzorging bezig. Elk zette zijn of haar eigen vaardigheden en kwaliteiten in bij de zorg voor Jessica.

Subsidie voor ideeën
Juist dat persoonsgerichte sprak haar familie zeer aan. Daarom besloten ze het fonds op te richten, waar begeleiders, behandelaren of manager van gehandicaptenzorgorganisaties subsidie kunnen aanvragen voor ideeën die persoonsgerichte zorg stimuleren.

De inschrijving voor dit jaar is open tot 1 april. Via het aanvraagformulier op jessicabuitelaarfonds.nl kun je een aanvraag indienen. Daar vind je diverse voorbeelden van voorstellen die persoonsgerichte zorg centraal stellen en lees je ook de voorwaarden. Uiterlijk 1 juni maakt het fonds bekend of een aanvraag in aanmerking komt voor subsidie van maximaal 10.000 euro.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!