Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuw bordspel maakt jongeren met licht verstandelijke beperking mediawijs

19 september 2018 Door de redactie Geen reacties

Zorginstellingen Reik, ASVZ en Alliade hebben een multimediaal bordspel ontwikkeld dat jongeren met een licht verstandelijke beperking mediawijs moet maken: Mediajungle. Het werd geïntroduceerd tijdens het Jaarcongres LVB in Zwolle op 18 september.

Het bordspel is gekoppeld aan een (web)app, waarmee de spelers filmpjes kunnen bekijken en doe- en discussieopdrachten doen. Zo komen ze aan de praat over mediagebruik, waaronder social media en internet.

Jongeren met een licht verstandelijke beperking zijn veel online, maar vormen ook een kwetsbare doelgroep. Denk aan pesten, sexting of een gameverslaving. Daarom is het belangrijk dat juist deze groep op een laagdrempelige manier voorlichting over mediagebruik krijgt. Het speciaal onderwijs en zorginstellingen hebben behoefte aan een tool om met deze jongeren in gesprek te kunnen gaan over hun mediagebruik. Volgens de ontwikkelaars is Mediajungle daar heel geschikt voor. Het spel is bijvoorbeeld te spelen op het digibord op scholen.


Innovatiewedstrijd
Mediajungle is in eerste instantie bedacht door Reik en ASVZ naar aanleiding van de innovatiewedstrijd Mediawijzer.net Challenge 2017. Het spel kreeg een stimuleringsbijdrage van 50.000 euro en is daarna doorontwikkeld. Het spel is gebaseerd op het model MediaDiamant van Mediawijzer. Dat model wordt gebruikt bij gesprekken over media tussen ouders, professionals en kinderen.  |

Meer informatie over Mediajungle en de bestelmogelijkheid is te vinden op
www.digimant.nl. Het spel kost 89 euro. Meer informatie over mediawijsheid staat op www.mediawijzer.net.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!