Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuw boek van Jacques Heijkoop verschenen

2 september 2015 Ronny Vink Geen reacties

Er is een nieuw boek verschenen over de Methode Heijkoop. In ‘Ontdekkend kijken’ vertelt ontwikkelingspsycholoog Jacques Heijkoop hoe de methode is ontstaan, en beschrijft hij zeer gedetailleerd hoe de methode wordt uitgevoerd en wat de effecten ervan zijn.

Heijkoop vertelt  hoe hij als ontwikkelingspsycholoog belangstelling kreeg voor de ontwikkeling in de vroegste kinderjaren, en dan vooral  het samenspel tussen kind en ouder. Het idee om ouders en kinderen te gaan filmen en vervolgens de filmbeelden te analyseren deed hij op in de ethologie. Bij het bestuderen van dieren was dat destijds al een heel gebruikelijke methode.

Vastgelopen
Het analyseren van filmbeelden is hij vervolgens ook gaan uitproberen bij mensen met ernstige verstandelijke beperkingen die waren vastgelopen met hun ouders of begeleiders. Als die de kans kregen om videoopnames van hun kind of cliënt te analyseren, kregen ze meer oog voor lichaamstaal en signalen. Door daar op af te stemmen groeide bij zowel de cliënt als bij de verzorger het zelfvertrouwen, en won de communicatie tussen hen beiden aan kwaliteit.

Buitenland
Inmiddels wordt de Methode heel vaak toegepast in vastgelopen situaties. Niet alleen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en probleemgedrag, ook in de jeugdzorg, de psychiatrie en de ouderenzorg. Behalve in Nederland wordt de Methode Heijkoop met succes gebruikt in landen als Scandinavië, Duitsland, Groot Britannie en de Verenigde Staten.

Onderzoek naar effecten
In Chicago zijn afgelopen augustus de resultaten bekend gemaakt van een wetenschappelijk onderzoek naar Ontdekkend Kijken.  Het onderzoek ging over:

  1. het effect van Ontdekkend Kijken op het spreken, denken en handelen van begeleiders over wat de cliënt bezighoudt, verwacht, denkt, voelt en beleeft.
  2. Of dat vervolgens gevolgen heeft voor de dagelijkse contacten tussen begeleider en cliënt, omdat de begeleider door de methode probeert de wereld te zien door de ogen van de cliënt.

Conclusie van de onderzoeker, Joseph Webb, universiteit van Nottingham(UK), is dat Ontdekkend Kijken (In het Engels Discovery Awareness (DA) genoemd) een uiterst veelzijdige manier is om – op basis van empathie - contact en samenwerking op gang te brengen in complexe menselijke relaties. |

Ontdekkend Kijken. Basisboek Methode Heijkoop. Door Jacques Heijkoop. Uitgegeven door de Heijkoop Academy. Prijs € 37,75.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!