Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuw boek over Driehoekmethode

19 februari 2013 Chiel Egberts, Geen reacties

Voor orthopedagoog Chiel Egberts is de driehoek een fundamenteel symbool om de verhoudingen tussen mensen te kenschetsen en te verbeteren. Een vader en een moeder hebben een kind: driehoek. Een cliënt heeft ouders en begeleiders: driehoek. Een vrouw en een man die allebei begeleiding nodig hebben willen trouwen: dubbele driehoek.

In zijn nieuwe boek laat Egberts zien welke invloed die driehoeken hebben op de levens van mensen. Maar ook dat ze behulpzaam kunnen zijn bij het herstellen van moeizame relaties tussen familie en zorgverleners. Tekening Josje van Koppen In zijn nieuwe boek 'Driehoekskunde, samenwerken in de driehoek cliënt, familie en begeleider' werkt Egberts zijn aanpak verder uit, als vervolg op zijn eerste boek 'Ouders op hún plek'. Elk mens draagt een verleden met zich mee. Voor mensen die in zorgvoorzieningen terechtkomen speelt die geschiedenis extra sterk mee, omdat zij afhankelijk zijn van anderen: zowel van hun familie als van begeleiders.

Extra last
Tegenwoordig zijn ouders en familieleden meestal welkom in de woning of het dagcentrum waar hun kind of broer/zus woont of werkt. Maar ook nu gaat het vaak nog mis: dan ervaren begeleiders de familie als een extra last. De cliënt staat centraal, maar familie is in de loop der jaren zelfbewuster geworden, beter in staat om zelf informatie op te zoeken. Daar kan je als begeleider last van hebben, je kunt ook de krachten bundelen en samenwerken, wat uiteindelijk het meeste oplevert. Het idee van de driehoek helpt professionals om de waarde van de familie voor de cliënt te herkennen en te erkennen. Alle drie de punten van de driehoek zijn even waardevol. Als dat wordt erkend, komt dat de kwaliteit van de zorg en van het leven van de cliënt ten goede.

Levenslang
Met voorbeelden uit de praktijk en aan de hand van literatuur van (meestal) familie van mensen met beperkingen of bijvoorbeeld dementie, laat hij zien hoe begeleiders die meer oog krijgen voor de driehoek, meer recht doen aan de persoonlijkheid van de cliënt als zij zijn levenslange relaties de plek geven die ze verdienen. Chiel Egberts schrijft als columnist over zijn Driehoekmethode ook geregeld in de rubriek De orthopedagoog in Klik. De Driehoeksmethode van Egberts wordt toegepast in de zorg voor verstandelijk gehandicapten, maar ook in de zorg voor ouderen, en is ook zeer geschikt voor jeugdzorg, onderwijs, psychiatrie en pleegzorg, waar cliënten, professionals en familie net zo goed in driehoeksverhoudingen zitten. Het praktisch geschreven boek is zowel voor professionals als voor familie bestemd.

Driehoeksunde, samenwerken in de driehoek cliënt, familie en begeleider. Uitgeverij Agiel. Prijs 9,85.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!