Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuw boek over doodstraf en lage intelligentie

12 januari 2015 Door de redactie Geen reacties

In de Verenigde staten worden nog steeds mensen met een verstandelijke beperking ter dood veroordeeld en ook geëxecuteerd. Om jury's, rechters, aanklagers en advocaten bij te staan bij het bepalen van het Iq van verdachten, heeft the American association on intellectual en developmental disabilities (Aaidd) een boek uitgegeven over dit onderwerp: The death penalty and intellectual disability, ofwel: doodstraf en verstandelijke beperking. Tussen 1984 en 2001 zijn in de Verenigde Staten 44 veroordeelden ter dood gebracht van wie zeker is dat ze verstandelijk beperkt of zwakbegaafd waren.

Verbod
In 2002 verbood het hoogste gerechtshof (Supreme court) om nog langer mensen met een verstandelijke beperking te executeren. Toch gebeurde het nog, want een duidelijke scheidslijn tussen verdachten met en zonder verstandelijk beperking was niet te trekken. Er zijn nogal wat kwesties geweest waarin verstandelijk beperkte verdachten misdrijven bekenden die ze niet hadden gepleegd, omdat ze niet begrepen waar de ondervragers het over hadden, of omdat ze geïntimideerd werden. Aanvullende bewijzen waren er niet om hun 'bekentenis' te ondersteunen.

Overeenstemming
In 2014 volgde een uitspraak dat er medische en wetenschappelijke overeenstemming moet komen over het verstandelijke niveau van verdachten die het risico lopen ter dood te worden veroordeeld.

De Aaidd vroeg aan op dit gebied befaamde wetenschappers om artikelen over de meest recente wetenschappelijke informatie en de beste onderzoeken. De zo verzamelde kennis is nu gepubliceerd in het boek The death penalty and intellectual disability. Het is te koop in de webshop van de Aaidd.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!