Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuw belevingstheater voor kinderen en volwassenen met ernstige verstandelijke beperking

5 september 2018 Door de redactie Geen reacties

’t Is het vliegen, niet de vlucht. Het is de titel van een nieuwe voorstelling van het Vlaamse artistiek platform Het Huispaleis. Dit belevingstheater is bedoeld voor kinderen en volwassenen met een ernstig meervoudige beperking en kinderen zonder beperking tot zes jaar. | Foto Marc Peustjens


Het Huispaleis is een samenwerking tussen een theaterregisseur, ergotherapeut, neerlandicus en begeleider van zorginstelling Dvc Sint Jozef. Klik maakte een persoonlijk verslag van belevingstheater Ammor, hun bijzondere eerste voorstelling die meer dan 60 keer is opgevoerd. Hierin stond de interactie met het publiek centraal en leerden de bedenkers ook in de praktijk bij wat wel en niet werkt bij hun specifieke doelgroep: jong en oud met een verstandelijke beperking en kinderen tot zes jaar zonder beperking.

In de nieuwste productie ’t Is het vliegen, niet de vlucht is er nog meer aandacht voor beleven en interactie. Het verhaal van de nieuwe voorstelling draait om iets wat de mens al eeuwenlang zou willen kunnen: vliegen. De hoofdpersoon Oscar gaat het proberen, maar lukt het ook? Of heeft hij hulp nodig? Het is een stuk over doorzettingsvermogen, wilskracht en saamhorigheid.


Inclusie
Hoewel de voorstelling zich vooral richt op personen met een beperking, is het nadrukkelijk de bedoeling dat familie, begeleiders of andere naasten meekomen naar de voorstelling. Voor het theaterplatform is inclusie namelijk het uitgangspunt.

Wie nieuwsgierig is naar de voorstelling, kan
de speellijst raadplegen op de website van Het Huispaleis. De voorstelling duurt 45 minuten en je kunt elk moment de zaal verlaten.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!