Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuw beleid bij De Hoenderloo Groep na klachten over stilzitstraf

14 november 2018 Door de redactie Geen reacties

Bij een JeugdzorgPlus-locatie van De Hoenderloo Groep, waar jongeren met de ernstigste gedragsproblemen vaak via de rechter terechtkomen, werd stelselmatig gebruikgemaakt van een strafmaatregel die in strijd is met de wet. Dat melden ouders. Jongeren moesten in de gezamenlijke woonruimte urenlang stil zitten aan de eettafel, zonder te praten of te bewegen. Volgens de directie van De Hoenderloo Groep kwam dit in het verleden voor, maar wordt de maatregel niet meer toegepast.

De incidenten vonden volgens een artikel in De Stentor plaats op De Kop van Deelen, een van de twee locaties van De Hoenderloo Groep. De journalist van het artikel sprak met verschillende ouders waarvan de kinderen op De Kop van Deelen verbleven. Volgens een van hen wordt de strafmaatregel geregeld toegepast. De man bezocht zijn zoon altijd in het weekend op de woongroep, in totaal 20 tot 30 keer. In meer dan de helft van de gevallen zag hij dan een jongen roerloos aan tafel zitten.

Veranderen
Al in 2010 is De Hoenderloo Groep op de vingers getikt voor gebruik van de stilzitstrafmaatregel. Die werd destijds toegepast in de inmiddels gesloten locatie De Sprint in Wezep. Directeur Marlijn Lenselink bevestigt tegenover De Stentor dat de straf incidenteel op enkele woongroepen in Deelen wordt gebruikt en dat zij midden in het proces zit om dat te veranderen: “We hebben een heel programma ingezet. Waaronder de aanstelling van enkele nieuwe leidinggevenden en het opnieuw formuleren van de visie hoe om te gaan met de kinderen.”

Op
de website van De Hoenderloo Groep zelf wordt echter gemeld dat de stilzitstrafmaatregel al eerder in de ban is gedaan en dat het nu weer in de publiciteit is gekomen doordat de journalist heeft gesproken met ouders en oud-jongeren, die niet meer op de bewuste locatie zitten. De directie drukt cliënten en familie op het hart zich gewoon uit te spreken als ze niet tevreden zijn over De Hoenderloo Groep.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!