Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuw behandelprogramma voor lvb-jongeren die slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting

13 juni 2018 Door de redactie Geen reacties

Er is een nieuw landelijk behandelprogramma voor jonge mensen met een lichte verstandelijke beperking en/of psychische problemen die vermoedelijk slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting: Yip! Die letters staan voor Your Inner Power. Het is een initiatief van zorgorganisatie Koraal en Expertisecentrum Mensenhandel & (jeugd)Prostitutie van Lumens.

Voor jongeren met een lvb die in handen zijn gevallen van een loverboy, hebben door hun beperking een specifieke benadering nodig. Wanneer dit niet gebeurt, is de kans reëel dat de problemen voor hen alleen maar groter worden en ze in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Het was reden voor Koraal en het Expertisecentrum Mensenhandel & (jeugd)Prostitutie van Lumens om de handen ineen te slaan en te komen met Yip!

Yip biedt de doelgroep hulp en opvang op momenteel twee locaties in het land; hier worden meisjes en jonge vrouwen geholpen. De initiatiefnemers bekijken of er op termijn ook een groep voor mannelijke slachtoffers komt.

De behandeling is steeds maatwerk. De basis is dat vanuit een veilige omgeving met een specialistisch kernteam wordt gewerkt. Zij schakelen waar nodig aanvullende expertise in, zoals een psychiater, vaktherapeut of ze gebruiken gespecialiseerde programma’s zoals viervoetertherapie en
Equipe Mont Ventoux. Deze laatste is een door Koraal ontwikkelde therapie, waar Klik al eerder over schreef.

Yip! probeert de jongeren weer zelf de regie te geven en te laten houden over hun leven. Het betekent dat de behandeling ook onderwijs biedt, en begeleiding naar werk.


Kenmerken van het Yip!-behandelplan:
- specifiek gericht op jongeren (12-27 jaar) met een (lichte) verstandelijke beperking die (vermoedelijk) slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting
- preventie speelt belangrijke rol, evenals het weerbaar maken van jonge mensen
- snelle plaatsing is mogelijk, indien nodig binnen 24 uur
- nazorg is een vast onderdeel van het programma, niemand wordt uit het oog verloren
- iedere zorgaanbieder, regio, gemeente, zorgvrager in Nederland kan een beroep doen op Yip!
- een integraal aanbod van behandeling, dagbesteding, onderwijs en leerwerktrajecten

Meer informatie over Yip! op
www.koraalgroep.nl/expertise-centrum/yip-1

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!