Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Niertransplantatie kan

29 juli 2010 Door de redactie Geen reacties

Braziliaanse artsen vinden dat een nierpatiënt met een verstandelijke beperking gewoon in aanmerking komt voor transplantatie. De overlevingskansen zijn op termijn wat slechter dan van niet gehandicapte getransplanteerden, maar ze verliezen hun nier niet vaker.

Over het algemeen zijn artsen erg terughoudend met transplantatie bij verstandelijk gehandicapten, zo meldt www.niernieuws.nl. Veel zorgverleners zijn bang dat zij zich niet goed aan hun medicijnschema houden, en onvoldoende in staat zijn om adequaat op signalen van hun lichaam te reageren, waardoor ze hun getransplanteerde nier snel zullen verliezen.

Braziliaanse artsen onderzochten 16 patiënten met een verstandelijke handicap die een niertransplantatie hadden ondergaan en 83 anderen. Vijf jaar na transplantatie was de overleving van de getransplanteerde nieren in beide groepen gelijk: iets meer dan vier op de vijf nieren functioneerden nog. Wel waren relatief meer patiënten met een verstandelijke beperking overleden dan uit de controlegroep. Ook liepen ze vaker infecties op, maar de onderzoekers kunnen daarvoor geen duidelijke risicofactoren aanwijzen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!