Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Niels schrijft prikkels van zich af in dichtbundel

21 december 2022 Door de redactie Geen reacties

Als jochie schreef Niels Vermeule (30), die een licht verstandelijke beperking en autisme heeft, graag verhaaltjes. Zijn moeder stimuleerde dat schrijfproces, maar op een gegeven moment verdween Niels’ plezier in het schrijven. Hoe bijzonder is het dan dat er nu een gedichtenbundel van hem verschenen is: Gebakken Banaan & Wolken Liefde. En als het aan hem ligt, blijft het niet bij die ene.

Zijn tongval verraadt dat hij uit Rotterdam komt, waar hij nog altijd woont, bij zijn ouders. “Een warm, liefdevol nest,” noemt hij het.

Zijn licht verstandelijke beperking en lichte vorm van autisme verbergt hij niet. “Ik schaam me er niet voor, ik ben wie ik ben en ik schrijf er zelfs gedichten over,” vertelt Niels. “Ik wil andere mensen met een beperking meegeven dat dromen echt uit kunnen komen en dat je moet blijven geloven in je talenten.”

Notities
Er was een tijd dat hij vrijwel geen boeken meer las en geen verhalen meer schreef. “Het moest allemaal perfect zijn en dat was het in mijn ogen nooit. Schrijven werd een kwelling, dus stopte ik ermee.”

Maar met een hoofd dat regelmatig overstroomde met gedachten door bijvoorbeeld te veel prikkels, ging hij op zijn telefoon zinnetjes typen in Notities, gewoon dingen die hem bezig hielden. “Typen gaat mij makkelijker af dan schrijven met een pen,” legt hij uit. Eigenlijk ook best handig, want die telefoon heeft hij altijd bij zich.

Coach
In die periode ging zijn coach Britt van FLOOR Coaching met hem in gesprek over wat hij zou willen bereiken. “Ik gaf aan dat ik eerder vaak schreef, maar dat ik ermee gestopt was. Ze vroeg me of ik dat weer zou kunnen oppakken op een manier dat ik het wel weer leuk vond. En bijna als vanzelf werden die zinnetjes in mijn telefoon gedichtjes. Blijkbaar past gedichten schrijven wel bij mij. Ik kan er zoveel in kwijt: diepgang, emoties – zowel blijdschap als verdriet – maar zeker ook humor en luchtigheid. En mijn inspiratie haal ik uit mijn omgeving, dingen die ik heb meegemaakt.”

nielsdichtbundel.jpg


Niels kwam in contact met Rebecca Rijsdijk, die gespecialiseerd is in het uitgeven van boeken. “Toen ging het ineens heel snel. Vlak voor Pinksteren dit jaar heb ik haar de gedichten aangeleverd, zij heeft ze nagekeken en voor ik het wist was mijn droom, een eigen dichtbundel Gebakken Banaan & Wolken Liefde een feit.”

Boekpresentatie
Tijdens de boekpresentatie in een goed gevulde zaal droeg hij trots enkele gedichten voor. En natuurlijk signeerde hij de exemplaren die daar al grif van de hand gingen.

De bundel Gebakken Banaan & Wolken Liefde van Niels Vermeule is te koop via Amazon.com voor € 10 exclusief verzendkosten. Het boek is ook verkrijgbaar bij boekhandel Donner en bij Lunchroom Fröbel in Rotterdam, waar Niels twee dagen in de week werkt. Je ook een DM sturen via @nielsdedichter op Instagram. En hij heeft een YouTubekanaal, NielsTV. Wie benieuwd is naar zijn boekpresentatie, kan die daar bekijken.

Een gedicht uit de bundel Gebakken Banaan & Wolken Liefde:

Autisme in de tent
Een lichte vorm van autisme. Dat is geen absurdisme. Prikkels in je hoofd.
Nee je bent niet verdoofd.
Contact maken is soms moeilijk. Zolang je zelf maar wil.
En het soms eruit gilt.
Kijk vooruit.
Weet wat je wilt bereiken. Laat je niet bekijken.
Wees sterk.
Weet waar je gelukkig van wordt. Doe je zelf niet tekort.
Wees trots op wie je bent.
Dan is er feest in de tent.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!