Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nee tegen dwang vraagt cultuurverandering

8 oktober 2013 Door de redactie Geen reacties

Vrijheid gaat niet alleen over vastbinden of vastzetten. Op het vakcongres Net zo vrij als jij van 's Heeren Loo Zorggroep kwamen verschillende ervaringen met vrijheidsbeperking van mensen met een verstandelijke beperking voorbij. Volgens hoogleraar Guy Widdershoven helpt een moreel beraad tussen betrokkenen bij zulke dilemma's. Hij legde op het congres uit hoe je een cultuurverandering tegen dwang bereikt.Foto Bob Huisman

Cliënt Menno (35, rechts op foto) vertelde op het congres dat hij nu met de taxi naar zijn werk gaat, maar het stuk graag zou fietsen. Het is een probleem vanwege zijn epilepsie, hoewel hij nog maar weinig aanvallen heeft. Dat vindt Menno erg jammer, zei hij op het congres.

Met een gesprek tussen betrokken partijen in de praktijk, een moreel beraad, kun je de verschillende perspectieven van betrokkenen analyseren en alternatieven ontwikkelen, aldus Guy Widdershoven op het vakcongres van 's Heeren Loo. Hij pleit, verder nog dan het 'Nee, tenzij' in de nieuwe Wet Zorg en dwang, voor een Nee! tegen dwang in de zorg. Dat vraagt volgens hem om een cultuurverandering:

  • van controle naar contact
  • van handelen naar luisteren
  • van informatie naar participatie
  • van routine naar reflectie.

Widdershoven: "De tijd is aangebroken voor een 'Nee' tegen dwang. Dat kan door een relationele benadering, met echte aandacht en betrokkenheid."

Lees meer over het congres Net zo vrij als jij: 'Bij Brandon te overtuigd dat we het goed deden'

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!