Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nederland laks met rechten van gehandicapten

27 september 2010 Door de redactie Geen reacties

De Nederlandse regering stelt de officiële erkenning, en daarmee de uitvoering, van het 'Vn-verdrag voor rechten' van mensen met een beperking al drie jaar uit. Volgens de 'Coalitie voor inclusie' wordt in de overheidsbegroting voor het komende jaar minimaal aandacht besteed aan het Vn-verdrag. Nederland blijft op dit gebied ver achter bij Europa en de rest van de wereld.

In het Vn-verdrag staat dat een beperking niet meer wordt gezien als een individueel probleem maar als een probleem waarvoor de samenleving een oplossing moet bieden. Voor mensen met een beperking is het nu moeilijk om op school, werk en in de vrije tijd gewoon mee te doen met andere Nederlanders.

Nederland heeft het Vn-verdrag voor rechten van mensen met een beperking in 2007 ondertekend, maar niet geratificeerd. Pas als dat is gebeurd, moet ook Nederland ervoor zorgen dat de gelijke rechten voor mensen met een beperking worden waargemaakt. Ratificatie houdt in dat bestaande wetten en regels zo worden aangepast, dat ze voldoen aan het Vn-verdrag.

De Coalitie voor inclusie organiseert in februari 2011 een landelijke manifestatie om de ratificatie van het Vn-verdrag gerealiseerd te krijgen. Informatie op www.vnverdragwaarmaken.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!