Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nederland kiest 17 juni ‘minister van Gehandicaptenzaken’

12 juni 2019 Door de redactie Geen reacties

Wie wordt de ‘minister van Gehandicaptenzaken’ in Nederland? Deze vraag wordt op 17 juni beantwoord, na een maandenlange campagne en een sollicitatieprocedure. Het wordt geen echte minister, maar dat zou volgens initiatiefneemster Lucille Werner wel goed zijn. “In landen als India en Honduras kennen ze zo’n ministerie wel.”

Werner, die door zuurstofgebrek bij de geboorte een hersenbeschadiging opliep en daardoor moeilijk loopt, is voor KRO-NCRV op zoek naar iemand die het maatschappelijk debat kan gaan aanzwengelen om de houding van Nederland ten opzichte van mensen met een beperking positief te veranderen. De beoogd ‘minister’ moet goed kunnen lobbyen, wetgeving ter discussie stellen, nieuwe ideeën lanceren en goede plannen in de praktijk brengen. Iemand die goed kan debatteren en een influencer pur sang die door middel van podcasts, vlogs en andere manieren de belangen van gehandicapten behartigt en aandacht voor deze doelgroep vraagt.

De sollicitatieprocedure is inmiddels gesloten en op 17 juni bepaalt Nederland wie de belangen van bijna 2 miljoen gehandicapten in ons land mag gaan behartigen. De jury, bestaande uit Vincent Bijlo, Ronald Plasterk en Leontien van Moorsel, heeft vijf gegadigden voor de titel geselecteerd.

Statement
Het is de bedoeling dat de uiteindelijke winnaar een jaar lang voor KRO-NCRV aan de slag gaat als minister van Gehandicaptenzaken. Hiermee maakt KRO-NCRV het statement dat er veel meer aandacht moet zijn voor mensen met een handicap en dat zij een minister verdienen die hun belangen prioriteit geeft. De minister komt voor een jaar onder contract te staan van de omroep en verdient een marktconform salaris, afhankelijk van het aantal uren dat hij of zij werkt. De minister krijgt ook ondersteuning vanuit de omroep met onder meer een redactieteam. De bedoeling is dat na een jaar weer een nieuwe minister van Gehandicaptenzaken gekozen wordt.

De verkiezing is op maandag 17 juni live te volgen via NPO Radio 1 KRO-NCRV (programmering nog niet bekend). Daarna zijn de werkzaamheden van de minister te volgen via Facebook en het online platform www.ministervangehandicaptenzaken.nl.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is in Nederland formeel verantwoordelijk voor gehandicaptenzorg. In een reactie op de verkiezing zei De Jonge eerder bij het tv-programma Jinek dat hij graag een kop koffie met Werner wil drinken.   |

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!