Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nederland hoogste tillift-dichtheid ter wereld

24 november 2006 Door de redactie Geen reacties
24 november Nederland heeft de hoogste tilliftdichtheid ter wereld. Gemeten naar de bevolking hebben wij de meeste tilliften.

Maar alleen een tillift is onvoldoende om de lichamelijke belasting van de medewerkers in de zorg te verminderen, stellen onderzoekers van het Project Ergocoaches. Het beroep van verpleegkundigen en verzorgenden staat nummer 1 in de top-10 van zware beroepen in Nederland.

Ergocoaches
In instellingen met goed Arbo-beleid en hulpmiddelen, en met ergocoaches, daalt het ziekteverzuim door fysieke belasting het meest. Ergocoaches zijn teamleden die naast hun uitvoerende taken extra verantwoordelijkheid op zich hebben genomen voor de preventie en vermindering van fysieke belasting. De naam ‘coach’ onderstreept dat het gaat om iemand die collega’s ondersteunt en begeleidt. De ergocoach vervult de rol van aanspreekpunt, aanjager en motivator. Samen met het team bekijkt hij of zij hoe bepaalde handelingen en werkzaamheden minder belastend of voorkomen kunnen worden.

Er komen steeds meer ergocoaches in de zorg. “Goed preventiebeleid is meer dan alleen de aanschaf van een tillift,” aldus Annemarie Klaassen, projectleider Ergocoaches. “Door ergocoaches zakt het beroep van verpleegkundigen en verzorgenden minstens vijf plaatsen in de top-10.” 

Informatie over Project Ergocoaches vind je op www.ergocoaches.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!