Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nauwelijks nog baby's met spina bifida

16 januari 2012 Door de redactie Geen reacties

Er worden in Nederland nauwelijks meer kinderen met spina bifida (open ruggetje) geboren. Van de zwangerschappen waarbij na de 20-wekenecho de afwijking wordt vastgesteld, wordt 90 procent afgebroken. Eén van de gevolgen is dat de medische kennis en ervaring over en met spina bifida hard terugloopt.

In NrcHandelsblad vertellen neurologen dat de zorg voor patiënten met spina bifida dreigt af te brokkelen. Sinds 2007, toen de 20-wekenecho voor elke zwangere beschikbaar kwam, worden nauwelijks nog kinderen met een open rug geboren. Artsen en ziekenhuizen verliezen daardoor hun interesse in deze ingewikkelde zorg. Specialisten die met pensioen gaan worden niet vervangen, of hoogopgeleide verpleegkundige nemen de zorg over. Oudervereniging Bosk vreest dat de kwaliteit van zorg voor duizenden patiënten zal afnemen. Verwacht wordt dat de zorg voor spina bifida-patiënten zal worden geconcentreerd in enkele medische centra in het land.

Voordat iedere zwangere gebruik maakte van de 20-wekenecho (tot 2006), de echo werd tot dan alleen aangeboden aan zwangeren met een verhoogd risico, werden 140 zwangerschappen per jaar afgebroken vanwege spina bifida. In 2010 waren dat er 317. Nu wordt 90 procent van de foetusen met een open rug geaborteerd.

(Open rug wordt zeldzaam. Zorg ook. Artikel in NrcHandelsblad van 12 januari).

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!