Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Natuurbeleving uit een koffer

24 januari 2011 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Reinaerde heeft een natuurkoffer ontwikkeld voor mensen die door hun beperking maar weinig buiten komen. De koffer brengt een stukje natuur naar hen toe. Medewerkers van Reinaerde geven workshops met de natuurkoffer op locatie. Begeleiders kunnen daarna zelf aan de slag met natuuractiviteiten.

De natuurkoffer is gevuld met materialen uit de natuur en van het seizoen. Er kan geurende bosgrond in zitten, tastbaar mos, ijs dat smelt in je hand, een kleurig herfstblad en verse dennennaalden. De materialen prikkelen de zintuigen op verschillende manieren. Zo wordt de natuur tastbaar. De koffer bevat daarnaast verschillende presentatiematerialen zoals foto's en cd's met natuurgeluiden.

Reinaerde organiseert ook buitenactiviteiten op het gebied van natuurbeleving: een excursie door een tuin onder begeleiding of het helpen bij of kijken naar het verwerken van een boom tot naaldhout. Begeleiders krijgen verschillende werkvormen en ideeën aangereikt die hen helpen de natuurbeleving van hun cliënten te verruimen.

Informatie over de natuurkoffer en de natuurworkshops bij Louise Corsten.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!