Volgens de Vereniging tot Bevordering der Tandheelkundige Gezondheidszorg voor Gehandicapten (VBTGG) is narcose geschikt voor tandheelkundige behandelingen bij onder meer ernstig verstandelijk of lichamelijk gehandicapten. Maar het gebruik van narcose bij mensen die alleen bang zijn is 'overbodig', zo stelt Ad de Jongh, tandarts en psycholoog en tevens hoogleraar Angst- en Gedragsstoornissen, in de krant Bn de stem.
"Een kwart van de Nederlanders is namelijk bang voor de tandarts. Een narcose helpt ze niet van hun angst af. Integendeel", aldus De Jong. Als angstspecialist weet hij dat veel patiënten hun angst wel degelijk kunnen overwinnen als de behandeling rustig wordt uitgelegd. "Zo kunnen ze een stopteken geven en houden zelf de controle." En met aanvullende traumatherapie kunnen de nare tandartservaringen uit het verleden worden verwerkt. "Je bent als tandarts ook arts. Dus dien je de oorzaak van de angst aan te pakken."
Mart van der Sloot, directeur van de Narcosetandarts in Alphen aan den Rijn gelooft er niet in. "Therapie? Een boompje tekenen gaat je echt niet van je angst af helpen", schampert hij. "Die psychologische spelletjes slaan nergens op." De Jongh haalt zijn schouders op. "Met boompjes tekenen heeft het weinig te maken", reageert hij droogjes. Zijn collega's en hij van het Academisch Tandheelkundig Centrum Amsterdam slaan inmiddels bezorgd gade hoe steeds meer narcosetandartsklinieken hun deuren openen. Hulpeloze patiënten worden voor veel geld daar naar toe gelokt, zegt De Jongh.
Daarnaast krijgen de patiënten, eenmaal onder narcose, vaak niet de juiste behandeling, stelt hij: "Tanden worden sneller getrokken. Want een wortelkanaalbehandeling uitvoeren bij een geïntubeerde patiënt (met een beademingsbuisje in de luchtpijp, red.) is heel lastig. De tijd is er niet voor en die buis zit in de weg."
Bron: Bn de stem