Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nadenken over technologische hulpmiddelen

10 september 2012 Door de redactie Geen reacties

Er zijn prachtige technologische hulpmiddelen om mensen met een verstandelijke beperking of dementie op afstand te begeleiden of te behoeden voor ongelukken. Denk aan bewegingsmelders, chips om te controleren waar iemand zich bevindt, uitluistersystemen en camerabewaking. Al deze ‘domotica’ roepen ethische en juridische vragen op.

Om zorginstellingen te helpen bij het zorgvuldig toepassen van deze hulpmiddelen heeft het Vu Medisch centrum in Amsterdam een handreiking ontwikkeld. Biedt een technisch hulpmiddel de cliënt meer bewegingsvrijheid? Of tast het de vrijheid van de cliënt aan om te gaan en staan waar hij wil? Leidt domotica wel altijd tot meer veiligheid voor de cliënt? En zo ja, hoe verhoudt deze waarde zich dan tot zijn recht op privacy? Wat zijn de gevolgen voor de zorgrelatie als de zorgverlener meer op afstand komt te staan?

Al deze vragen en nog veel meer komen ter sprake in Toezichthoudende domotica Een handreiking voor zorginstellingen. Door Alistair Niemeijer, Marja Depla, Brenda Frederiks en Cees Hertogh. De handleiding is gratis te downloaden op de site van het vumc  of als boek te bestellen bij aca@vumc.nl. 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!