Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Naar de rechter voor huishoudelijke hulp

11 januari 2012 Door de redactie Geen reacties

Dertien verstandelijk gehandicapten hebben maandag bij de meervoudige kamer bestuursrecht in Zutphen de gemeente Apeldoorn aangeklaagd, die weigert hun huishoudelijke hulp te betalen. Ze wonen in een eigen appartement in een woongroep, en worden begeleid door de JP van den Bent stichting.

De bewoners zijn niet in staat zelfstandig hun huishouding te doen. Huishoudelijke hulp wordt niet meer betaald uit de Awbz, stelde R. van de Huik die als vader van een van gehandicapten de groep vertegenwoordigde. Hij is jurist en werkt als ambtenaar bij de gemeente Apeldoorn. Het zorgkantoor verwees de cliënten onlangs voor huishoudelijke hulp naar de gemeente, met de bedoeling om de huishoudelijke hulp uit de Wet maatschappelijke ondersteuning te laten betalen.

De regels over de vergoeding voor huishoudelijke hulp aan gehandicapten is niet erg duidelijk. De voorzitter van de rechtbank zei: "Het is ook nauwelijks te volgen." Er zijn dan ook grote verschillen tussen het Wmo-beleid in verschillende gemeentes. De ene gemeente betaalt de huishoudelijke hulp wel, en andere, zoals Apeldoorn, doen dat niet. Een woordvoerster van de gemeente betoogde dat de woongroep wel degelijk een beroep moet en kan doen op de Algemene wet bijzondere ziektekosten.

De begeleiders van de JP van den Bent doen de huishoudelijke taken nu maar zelf, samen met de bewoners, bij wijze van dagbesteding. Dat gaat wel ten koste van de andere zorg, zei Van Huik. De uitspraak volgt binnen zes weken.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!