Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Museum over dovenonderwijs geopend

6 juli 2015 Door de redactie Geen reacties

In een kapel van het voormalige doveninstituut in Sint-Michielsgeste is het Museum voor Dovenonderwijs geopend. Er is veel te zien: van oude hoorapparaten tot volledig ingerichte klassen van vroeger. Het museum is een initiatief van Kentalis, specialist op het gebied van zorg en onderwijs voor mensen met gehoorproblemen of doofblindheid.

Het museum opent in het jaar dat Kentalis 225 jaar bestaat. Bezoekers kunnen er de grote verschillen tussen het Nederlandse dovenonderwijs toen en nu ontdekken.

In de historische kapel kunnen bezoekers bijvoorbeeld een kijkje nemen in een klas van vroeger, bekijken hoe technische hulpmiddelen door de jaren heen zijn veranderd en ontdekken wat het verschil is tussen het onderwijs van toen en nu. Het materiaal komt van de voormalige doveninstituten Guyot in Groningen, Effatha in Zoetermeer en Leiden en het Instituut voor Doven in Sint-Michielsgestel. Conservator en initiatiefnemer Piet Borneman, die ruim dertig jaar bij Kentalis en haar voorgangers werkte, verzamelde jarenlang kennis en materiaal.

Borneman: “Mensen die doof zijn, vragen elkaar bij de eerste ontmoeting vaak: ‘Op welke school zat jij?’. Het antwoord leert hen namelijk veel, bijvoorbeeld: waar iemand vandaan komt en of hij of zij is opgegroeid met gebaren of gesproken taal.”

Grote veranderingen
Dove kinderen gaan tegenwoordig steeds vaker naar een reguliere school, ze krijgen dan op school extra ondersteuning als dat nodig is. Ook gaan veel dove kinderen naar een speciale school, die zijn er door heel Nederland. Vroeger was de situatie totaal anders. In 1790 richtte Henri Daniel Guyot in Groningen het eerste Instituut voor Doven op. Daarna kwamen er meer instituten. Dove kinderen woonden bijna altijd in een instituut, vaak ver van huis.

Openingstijden en praktisch
Het Museum voor Dovenonderwijs is vanaf 2 juli elke dinsdag geopend van 10.00 tot 15.00 uur en andere dagen op afspraak. Op vrijdag is het museum open voor groepen tot 25 personen, op afspraak. De entreeprijs is vier euro per persoon. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden mailen naar museumdovenonderwijs@kentalis.nl. Er worden vrijwilligers voor het museum gezocht, voor verschillende werkzaamheden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!