Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Muisgedrag als voorspeller van leerachterstand

23 mei 2011 Door de redactie Geen reacties

Kinderen die ineffectief leren, weinig initiatief tonen of impulsief reageren, hebben een grote kans om een leerachterstand te ontwikkelen. Educatieve computerspellen kunnen worden ingezet om leergedrag te voorspellen en in sommige gevallen te verbeteren.

De manier waarop peuters de muis hanteren bij educatieve computerspellen laat verschillen in leergedrag zien. Dit concludeert Baukje Veenstra in haar proefschrift. Zij onderzocht het leergedrag van 184 peuters van 3 tot 5 jaar met educatieve computerspellen die kinderen gelegenheid bieden om effectief te leren. Veenstra lette vooral op het muisgedrag van de kinderen. Impulsieve kinderen klikten vaker met de muis en maakten meer fouten. Afwachtende kinderen klikten juist weinig met de muis. Vooral de afwachtende kinderen leerden sneller en actiever spelen en klikten tijdens het spelen vaker met de muis.

Implusief klikken
De impulsieve kinderen gingen tijdens het spelen juist steeds ongeremder met de muis klikken. Vermoedelijk werden zij door de spellen niet genoeg gestimuleerd. Veenstra stelde een checklist samen met zeven kenmerken waaraan educatieve computerspellen moeten voldoen om een krachtige leeromgeving te kunnen zijn. De meeste spellen die Veenstra onderzocht voldeden niet aan de eisen en zijn ongeschikt als krachtige leeromgeving. In een oriënterende pilotstudy onderzocht Veenstra of de voor dit onderzoek ontwikkelde samenslim-spellen als een actief leermiddel zouden kunnen dienen voor kinderen met leerstoornissen. Kinderen met Adhd maakten eerst impulsief gebruik van de muis, maar dat verbeterde door de samenslim-spellen.

The utility and effectiveness of an educational computergame aimed at improving ineffective learning behavior in preschool children. Proefschrift van Baukje Veenstra. Zij is onderzoeker bij de afdeling ontwikkelingspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Op de www.rug.nl is een video te zien over haar onderzoek.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!