Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Moreel beraad over vaccinatieplicht of -registratie zorgpersoneel

9 februari 2022 Door de redactie Geen reacties

In steeds meer landen is zorgpersoneel verplicht zich te laten vaccineren tegen corona. Wie dat niet doet, riskeert een boete of zelfs ontslag. Hoe kijken zorgaanbieders in Nederland hiernaar? En hoe staan zij tegenover het registreren van wie wel of niet gevaccineerd is? Bij SWZ werd hierover een moreel beraad gehouden.

De Oost-Brabantse zorgaanbieder geeft zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking en mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Kwetsbare cliënten, die niet besmet willen raken met corona.

Een vaccinatieplicht zou ervoor zorgen dat deze groepen alleen nog verzorgd worden door gevaccineerd zorgpersoneel. Dat verkleint de kans op besmetting en op een ernstig ziekbed door COVID-19. Hierover ging SWZ eind 2020 al in gesprek met medewerkers, cliënten en familie. In dit moreel beraad kwam uiteindelijk naar voren dat medewerkers, bewoners en hun familie vrij in hun keuze zijn voor vaccinatie. Maar voor de medewerkers kan dit wel gevolgen hebben: zoals altijd werken met een mondmasker en andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Want de zorginstelling is immers ook verplicht om een veilig werk- en woonklimaat te bieden.

Vertrouwen
Inmiddels is er een tweede moreel beraad geweest, over het wel of niet vastleggen van welke medewerkers gevaccineerd zijn, want ook dit is iets dat de overheid misschien wil verplichten. De uitkomst is dat SWZ niet wil gaan registreren of iemand een prik tegen corona heeft gehad.

Bestuurder van SWZ Jody Cath geeft wel aan dat ze als voorwaarde kan stellen dat een kleine groep zeer kwetsbare bewoners alleen verzorgd wordt door medewerkers die gevaccineerd zijn of recent hersteld zijn van corona. “Wij willen werken vanuit vertrouwen.”|

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!