Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Moeder schrijft boek over overleden zoon met Down en Alzheimer

13 april 2022 Door de redactie Geen reacties

Kort geleden verscheen van Greet Breugem-Krol het boek Down-Hill, over haar op 21 november 2020 overleden zoon Jan-Pieter Breugem. Hij had het syndroom van Down en leed aan Alzheimer. Het boek in de vorm van brieven aan haar zoon staat stil bij wat er in de laatste twee jaar van zijn leven gebeurde.

Volgens Greet is de geboorte van een kindje met Down tegenwoordig op social media bijna een ‘feestje’. Maar voor de tweede helft van het leven van iemand met dit syndroom is er veel te weinig aandacht, vindt ze. “Down-Hill gaan is minstens zo belangrijk.”

Greet wist dat veel mensen met het syndroom van Down uiteindelijk Alzheimer krijgen. Ze zag samen met haar man de eerste symptomen bij Jan-Pieter verschijnen, maar ze wilden er nog niet aan. Ook de begeleiders bij zorgorganisatie Frion zagen het. En toen hij op een keer een gebakje met papiertje en al in zijn mond stak, toen kon niemand er meer omheen.

In persoonlijke brieven, waarin ze het steeds over meneer Alzheimer heeft, die op bezoek komt bij Jan-Pieter, ontvouwt zich hoe de ongewenste bezoeker steeds meer wegneemt van haar zoon. Tot hij helemaal niet meer weggaat.

Ook bespreekt ze het spanningsveld tussen rouw en het gevoel van vrijheid na het overlijden van haar zoon. “We wilden de zorg voor JP het liefst niet op de schouders van zijn broer of zus leggen wanneer wij zouden overlijden. Dat ‘cadeau’ heeft hij ons gegeven.”

Het boek Down-Hill is voor 14,50 euro te koop bij uitgeverijdownhill.nl; 15 procent van de opbrengst gaat naar Stichting Downsyndroom. Het boek is ook verkrijgbaar als e-book en als luisterboek. Het is ingesproken door het zusje van Jan-Pieter, actrice Tooske Ragas.  |

Beluister ook een interview met Greet Breugem over het boek op NPO Radio 5

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!