Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Mobiele escaperoom maakt begeleiders gehandicaptenzorg duurzamer

7 mei 2019 Door de redactie Geen reacties

Escaperooms zijn mateloos populair en duurzaamheid is tegenwoordig de norm. Met dit in het achterhoofd ontwikkelde Jeroen de Groot, begeleider én projectleider duurzaamheid bij zorgorganisatie Talant een kleine, makkelijk te vervoeren escaperoom waarin alles draait om water- en energiebesparing en het scheiden van afval. Hiermee bezoekt hij Talantlocaties en daagt hij teams in de verstandelijk gehandicaptenzorg uit om binnen een half uur te ontsnappen.

Een deelnemend team wordt in de woonkamer van de locatie opgesloten door de deurkruk uit de deur te halen. Ontsnappen is alleen mogelijk door verschillende cryptische puzzels en raadsels goed op te lossen. Hiervoor maken ze gebruik van een mobiele box waarin allerlei attributen zitten die men nodig heeft om de oplossingen te vinden. Met de juiste code kan het team uiteindelijk ontsnappen.

Als dat lukt is het prima. Maar er is ook geen man overboord wanneer een team niet alle raadsels oplost. Want men heeft toch samengewerkt, nagedacht en gesproken over duurzaamheid. Het onderwerp is zo even extra op de kaart gezet.

Kosten en verspilling
Na afloop van de half uur durende opdracht evalueert Jeroen met het team. De kosten van de energierekening en het waterverbruik komen aan de orde, evenals duurzame initiatieven die het team zelf ingevoerd heeft, zoals een vegetarische dag. Ook het tegengaan van voedselverspilling en het op de juiste manier scheiden van afval bespreekt Jeroen met de begeleiders. Er zijn genoeg tips om nog duurzamer te worden en het team leert dat ze ook met cliënten kunnen bespreken hoe bijvoorbeeld de energierekening lager kan.

Talant geeft aan dat Jeroen als inspirator geweldig behulpzaam is in het streven naar een duurzame organisatie. “Hij is de duurzaamheid zelve en hiermee een goed voorbeeld.” Niet voor niets heeft hij een mobiele escaperoom ontwikkeld die hij makkelijk op de fiets of via het openbaar vervoer meekan nemen naar de locaties.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!