Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Mobiel maatje helpt lvb-er bij lastige keuzes

27 mei 2013 Door de redactie Geen reacties

Jongeren met een lichte verstandelijke beperking kunnen baat hebben bij een programma voor hun mobiele telefoon of iPod dat helpt bij het maken van lastige keuzes. De eerste ervaringen met de app Mattie, die gepresenteerd werd op het symposium Lvb: sociaal sterker! van de Nhl in Leeuwarden, zijn positief.

Via de app krijgt een jongere een videoboodschap van hun digitale 'mattie' met een vraag: "Ik sta bij de kassa en er is geen kassière, zou ik er vandoor gaan met mijn boodschappen?" Vervolgens krijgen ze even later ook een melding van de consequenties van hun keuze: "Ik ben er dus vandoor gegaan, en nu ben ik gepakt door de politie."

Schakel naar echte wereld
Jongeren met een lichte verstandelijke beperking hebben moeite met het vertalen van begeleidingsadviezen naar hun dagelijkse leven, daarvoor is deze app volgens de makers een goed hulpmiddel. "Voor begeleiders biedt de app aanknopingspunten voor de ondersteuning. Mattie is een schakel tussen de 'echte wereld' en de therapeutische omgeving," zei Derek Kuipers, onderzoeker en een van de bedenkers. Collega Bard Wartena: "Een mobiele applicatie past bij de belevingswereld van de jongeren en brengt de boodschap goed over. Jongeren blijken zich te verbinden met de jongen en het meisje in de videoboodschappen, waardoor ze hun oproepen beantwoorden."

Meer cases
De app is ontwikkeld door studenten van het lectoraat Maatschappelijke participatie van mensen met een licht verstandelijke beperking van expertise- en behandelcentrum Tjallingahiem en Hogeschool Nhl in Leeuwarden, en het lectoraat iHuman van de Nhl. De eerste ervaringen in een proef bij zorginstelling Tjallingahiem zijn positief, wel bleken de films niet altijd over onderwerpen te gaan waar jongeren in de praktijk mee bezig zijn. Bestuurder Attie de Graaf van Tjallingahiem zei dat de app verder ontwikkeld wordt, waarbij de database met cases verder wordt uitgebreid.

Lees meer over de app Mattie en het symposium op de website van de Nhl of op de website van Tjallingahiem.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!