Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Mobiel brandblussysteem voorkomt brandgevaar bij rokende cliënt

8 augustus 2017 Door de redactie Geen reacties

Een 70-jarige cliënt met een verstandelijke beperking van zorgorganisatie De Lichtenvoorde heeft een nieuw mobiel watermistsysteem gekregen, om zonder brandgevaar zijn sigaretje te kunnen blijven roken. De Lichtenvoorde betaalde de aanschaf van het systeem genaamd de ’Q-Fog’, dat een van de kanshebbers is voor de zorginnovatieprijs en bedoeld is voor mensen die ‘verminderd zelfredzaam zijn’.

Het systeem de Q-Fog is een witte paal die de cliënt, de 70-jarige Peter Haans, nu in zijn rookkamer heeft staan. Bij rookontwikkeling door brand verspreidt de watertank hele fijne mist, die de brand en rook bestrijdt. Er gaat direct een melding naar hulpverleners, zodat zij iemand kunnen helpen om de brand te ontvluchten.

De 'Q-Fog' kostte De Lichtenvoorde 4500 euro. De zorgorganisatie is wel in gesprek over een structurele oplossing met overheden, woningcorporaties en de veiligheidsregio, zo is te lezen in het
lokale nieuwsblad Elna.

"Zorglocaties met niet-bedgebonden patiënten, maar wel met cliënten die slechts beperkt zelfredzaam zijn en overdag gewoon deelnemen aan de samenleving, lijken volgens het bouwbesluit dan tussen wal en schip te vallen," vertelt Suzanne Schmid, hoofd huisvesting bij stichting De Lichtenvoorde, in de krant. Ze hoopt dat het bouwbesluit wordt aangepast zodat ook oplossingen voor deze groep worden vergoed.

Zonder het apparaat kon de zorgorganisatie de veiligheid voor Peter Haans niet meer garanderen, zegt
zorgteammanager Emma Rens in de krant De Gelderlander: “Al langere tijd dreigde voor hem verhuizing naar een andere locatie waar wél in elke kamer rookmelders zitten die aan de meldkamer van de brandweer gekoppeld zijn. Je moet er niet aan denken dat het hier een keer mis gaat en een van onze woonbegeleidsters voor de keuze staat: met gevaar voor eigen leven hem proberen te redden, of de bhv-instructies volgen en wachten op de brandweer. Met fatale afloop."  |

Lees ook:

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!