Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Mishandeling komt vaak voor

22 juli 2008 Door de redactie Geen reacties
De meeste verstandelijk gehandicapten in instellingen zijn ooit mishandeld, zegt klinisch psychologe Aafke Schaarloo op basis van buitenlands onderzoek, en naar aanleiding van een rechtzaak tegen twee begeleidsters die een bewoonster stelselmatig mishandelden.

Twee oud-medewerkers van Stichting Tragel in Hulst stonden maandag voor de rechtbank in Middelburg. Zij werden ervan beschuldigd de 27-jarige meervoudig gehandicapte Jeannette Unlandt uit Middelburg zeker een jaar te hebben mishandeld. De zaak kwam vorig jaar aan het rollen, omdat een medewerker van Tragel naar een leidinggevende stapte. De twee begeleiders sloegen de diepgehandicapte vrouw met een pollepel op haar handen, ze werkten haar tegen de grond, en zetten haar onder de douche. Ook zetten zij collega’s aan om de vrouw op dezelfde manier te behandelen. Een collega deed dat een tijdje, weigerde vervolgens, en maakte er melding van. De directie ontsloeg de twee medewerksters, en deed aangifte. In actualiteitenrubriek Netwerk gaven haar ouders, de directeur van Tragel en de voorzitter van oudervereniging Kansplus commentaar op de gebeurtenis. De vader van Jeannette heeft zijn dochter inmiddels overgebracht naar een andere instelling.
In Netwerk vertelt klinisch psycholoog Aafke Schaarloo dat zij heeft gezocht naar wetenschappelijke gegevens over mishandeling van verstandelijk gehandicapten. Uit Nederland zijn geen gegevens bekend. Volgens onderzoek in Zweden en Engeland wordt 50 tot 60 procent van de in instellingen wonende verstandelijk gehandicapten minstens een keer in hun leven mishandeld of misbruikt. Volgens Schaarloo is dat ook voor Nederland een aannemelijk percentage. De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Jet Bussemaker een onderzoek instelt naar de mishandeling van gehandicapten in instellingen.

De uitzending van Netwerk (18 juli) is te zien op www.uitzendinggemist.nl .

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!