Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Misdragende verzorgers op zwarte lijst

26 november 2014 Door de redactie Geen reacties

Het merendeel van de 1,3 miljoen mensen in de langdurige zorg werkt met hart en ziel voor haar kwetsbare cliënten. Toch is diefstal, mishandeling en ander ontoelaatbaar gedrag door personeel een voorkomend probleem in de zorg- en welzijnssector. Het Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn van werkgeversvereniging ZorgZijn moet voorkomen dat verzorgers die zich hebben misdragen elders weer aan de slag gaan.

Het register is volgens Zozijn een nieuw preventiemiddel en slot op deur tegen interne criminaliteit door personeel voor werkgevers in de verplegings-, verzorgings- en thuiszorgsector (VVT), de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg. Organisaties die zich bij het register aansluiten, kunnen ontslagen personeel dat aantoonbaar schuldig is aan ontoelaatbaar gedrag en tegen wie proces verbaal is opgemaakt, registreren in de beveiligde digitale lijst.

De beperkte, versleutelde informatie is alleen toegankelijk voor aangesloten leden. Registratie en raadpleging van het register voorkomt dat medewerkers die cliënten hebben bestolen of mishandeld, twee of vier jaar lang ergens anders ongestoord aan de slag kunnen. Na vier jaar worden de gegevens automatisch uit het register verwijderd.

Geen veroordeling
Het gaat om meldingen van medewerkers die zijn ontslagen en waartegen aangifte is gedaan. De medewerker hoeft voor het vergrijp niet te zijn veroordeeld. Een van de problemen van de criminaliteit in de zorg is de moeizame opsporing en vervolging door politie en justitie. Een Verklaring omtrent het gedrag (Vog) is daarom volgens ZorgZijn ook niet voldoende.

Onderzoek
De omvang van interne criminaliteit binnen de zorg- en welzijnssector is nooit goed gemeten. ZorgZijn Werkt is in samenwerking met de Universiteit Utrecht gestart met een landelijk onderzoek naar de veiligheid van eigendommen in de langdurige zorg. De eerste resultaten worden in het najaar van 2015 verwacht.

Privacy
Het onderzoek en het Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn zijn mede tot stand gekomen dankzij een financiële ondersteuning van het ministerie van Vws. Het Waarschuwingsregister Zorg & Welzijn is goedgekeurd door de privacy-toezichthouder, het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Het register is een beproefd systeem dat in de detailhandel zijn preventieve werking bewezen heeft.

Bekijk meer informatie over het register op www.zorgzijnwerkt.nl/waarschuwingsregister

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!