Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Minister Gehandicaptenzaken wil toegankelijke speeltuinen

19 juni 2019 Door de redactie Geen reacties

Nederland heeft op 17 juni de eerste Minister van Gehandicaptenzaken gekozen. In een live-uitzending van de verkiezingsavond vanuit het Kurhaus in Schevening is Rick Brink gekozen. Hij wil werken aan meer inclusieve speeltuinen, waar kinderen met en zonder een beperking samen kunnen spelen.

De jury, bestaande uit Vincent Bijlo, Ronald Plasterk en Leontien van Moorsel, selecteerde zes kandidaten voor de minister-titel. Het gaat niet om een echt ministerie, maar om een functie bij omroep KRO-NCRV, waarbij de winnaar een jaar lang werkt aan de verbinding tussen met en zonder beperking.

Volgens Lucille Werner, die de verkiezing organiseerde en presenteerde maandagavond in het Kurhaus in Scheveningen, is de aandacht voor mensen met een handicap nu nog te versnipperd in de ministeries. Als het gaat om gehandicaptenzaken is het nog “trekken aan een paard. Terwijl het om 2 miljoen mensen in Nederland gaat. Dat is toch een ministerie waard?” aldus Werner.

Rick Brink kreeg de meeste stemmen. Hij is 33 jaar en fractievoorzitter van het CDA bij de gemeente Hardenberg. ‘Iemand die midden in de samenleving staat en dingen wil doen voor die samenleving’, zo klonk het in zijn campagnespot. Met zijn verkiezing kan hij nu daadwerkelijk aan de slag.

"Ik kan het nog steeds niet geloven...", zei Rick. Hij gaat samen met een team van mediaspecialisten de zichtbaarheid van mensen met een handicap vergroten in Nederland en zaken veranderen. Komende zomer zal hij zich als minister vooral richten op het leggen van contacten met mensen, organisaties en instanties om de prioriteiten te bepalen voor het jaarplan, dat in september zal worden gepresenteerd.  |

Bekijk de uitzending van de verkiezing terug op NPO Start. Of lees meer op https://kro-ncrv.nl/ministervangehandicaptenzaken.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!